Evropskou obrannou agenturu povede Šedivý, bude prvním Východoevropanem v jejím čele

Bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý bude šéfem Evropské obranné agentury (EDA). Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Do prestižní funkce ve čtvrtek českého diplomata zvolily členské země Evropské unie. Šedivý v čele agentury nahradí Španěla Jorgeho Domecqa, který po pěti letech skončil v lednu.

Šedivý povede EDA jako první zástupce postkomunistických zemí. Ke zvolení potřeboval hlasy kvalifikované většiny unijních ministrů obrany, kteří rozhodli na dnešním neformálním zasedání v chorvatské metropoli Záhřebu.

Finálovým protikandidátem šestapadesátiletého diplomata byl dosavadní italský velitel unijní námořní operace Sophia Enrico Credendino. Podle informací ČTK Šedivého kandidaturu v únoru podpořil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, což pomohlo přesvědčit některé země.

„Ministerské a diplomatické zkušenosti Jiřího Šedivého, stejně jako jeho podrobné a praktické znalosti evropské a transatlantické bezpečnosti z něj činí ideálního kandidáta na vedení Evropské obranné agentury pro následující roky,“ uvedl v reakci na dnešní výsledek Borrell.

Někdejší ministr obrany povede mezivládní orgán, jenž má na starosti rozvíjení armádní obranné spolupráce unijních zemí. EDA funguje od roku 2005 a sdružuje všechny členské země EU vyjma Dánska. Zabývá se například projekty v rámci trvalé vojenské spolupráce PESCO. Agentura samotná má zhruba 140 zaměstnanců, slouží však jako platforma pro debaty několika tisíc vojenských expertů z členských zemí.

  • Vystudoval vojenství na londýnské King's College (1994, titul M.A.) a politologii na Univerzitě Karlově (1999, titul PhD.)
  • V letech 1996 až 2002 byl externím poradcem prezidenta Václava Havla, v letech 1998 až 2004 ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze; vyučoval mezinárodní politiku a bezpečnostní studia na Univerzitě Karlově, přednášel i na University of New York v Praze; od září 2006 do ledna 2007 byl ministrem obrany v první vládě Mirka Topolánka; v letech 2007 až 2010 působil jako náměstek generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera pro obrannou politiku a plánování; od listopadu 2010 do srpna 2012 byl prvním náměstkem ministra obrany; od září 2012 do srpna 2019 byl mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ČR při NATO.
  • Působil v několika pracovních skupinách zabývajících se například bezpečnostními reformami či zahraničněpolitickými koncepcemi ČR. Podílel se na vypracování politických a bezpečnostních analýz pro vládu USA, Evropskou komisi nebo NATO. Přednášel v Evropském centru pro bezpečnostní studia George Marshalla v Německu.
  • Jako ministr obrany podporoval vybudování americké protiraketové základny v ČR. Jako náměstek měl na ministerstvu obrany na starosti především zahraniční projekty, například výstavbu společného vrtulníkového centra. Už před svým jmenováním náměstkem ministra obrany byl v srpnu 2010 jmenován do čela týmu odborníků, který měl vypracovat novou koncepci armády.
  • Je autorem několika odborných publikací, např. Dilema rozšiřování NATO (2001).
  • Je synem Jaroslava Šedivého, diplomata a bývalého ministra zahraničí ve vládě Josefa Tošovského.
  • V bezpečnostní oblasti se pohybuje i jeho jmenovec, někdejší náčelník generálního štábu z let 1998 až 2002 generál Jiří Šedivý, který je o deset let starší.