Na české univerzity mají přijet desítky čínských studentů. Někde požadují zdravotní prohlídku

Do Česka má na letní semestr přijet nejméně 66 studentů z Číny, většinou v rámci výměnných pobytů. České televizi to potvrdilo celkem dvacet oslovených univerzit. Některé ze škol pobyty čínských studentů ruší. Jiné před jejich příjezdem do Česka žádají zdravotní prohlídku.

Podle informací získaných od dvaceti oslovených univerzit má do Česka na letní semestr přijet dohromady 66 čínských studentů. Nejvíce jich čeká Masarykova univerzita v Brně. Tam má přijet celkem 24 lidí.

Ostravská univerzita požádala své zahraniční partnerské školy, aby čínští studenti podstoupili před příjezdem do Česka zdravotní prohlídku.

Univerzita Palackého příjezd odkládá

Některé oslovené školy v rámci opatření proti šíření koronaviru výměnné pobyty dočasně odkládají. „Aktuálně jsou veškeré příjezdy studentů z Číny pozastaveny, respektive odsunuty, dále budeme reagovat dle vývoje situace, kterou permanentně monitorujeme,“ uvedla mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Gabriela Sýkorová Dvorníková. Původně škola očekávala celkem 27 lidí z Číny.

Slezská univerzita v Opavě, kam mělo přijet 38 osob, hostování zrušila. „Čínští studenti tak, do odvolání situace, nepřijedou,“ sdělil mluvčí univerzity Daniel Martínek. Škola ohledně plánovaných příjezdů spolupracovala s krajskou hygienickou stanicí.