Zima je letos nadprůměrně teplá. Změní se to možná až koncem ledna

Letošní zimu zatím provázejí teploty, které připomínají spíš jiné roční období. Sníh ještě většinou v nížinách nenapadl a na horách je ho velmi málo, po posledních deštivých dnech navíc není dost kvalitní.

„Nacházíme se přibližně uprostřed zimy a její první polovina byla teplotně nadprůměrná,“ zhodnotil meteorolog ČT Pavel Karas. V prosinci byla podle něj průměrná měsíční teplota skoro o tři stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr z let 1981 až 2010.

Výrazně teplá epizoda se vyskytla mezi 14. a 25. prosincem, odchylky od normálu byly čtyři stupně nad nulou a vyšší. „Teploty obvyklé nebo nižší, než je dlouhodobý průměr, byly v loňském prosinci jenom na začátku, do 6. prosince a pak kolem 11. prosince. Znamená to, že za posledních deset let byl prosinec teplejší jenom v jednom případě, a to v roce 2015,“ vysvětlil Karas.

Průměrná denní teplota na území ČR v prosinci 2019
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Taky první dekáda ledna roku 2020 přinesla vyšší teploty, než je v tuto roční dobu obvyklé. Podle meteorologů byly teploty slabě, v současnosti i výrazně nadprůměrné. Průměrná teplota v lednu se obvykle pohybuje kolem nuly nebo lehce pod nulou, na horách se drží kolem minus šesti stupňů.

Průměrná měsíční teplota vzduchu v lednu
Zdroj: ČT24/Atlas podnebí Česka

„Takové teploty se ale zatím v předpovědi neobjevují,“ upozornil Karas. „Čeká nás totiž vliv tlakové výše nad jihovýchodní Evropou, tím pádem převládající teplejší jihozápadní proudění a teplotní inverze, kdy může být na horách tepleji než v nížinách,“ očekává.

Leden bude pokračovat s nadprůměrně vysokými teplotami
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Nadprůměrně teplá zima tak bude příští týden pokračovat; pršet nebo sněžit by většinou nemělo. Pršelo už ve středu a v noci na čtvrtek, a to i na horách. Tím se zhoršila kvalita sněhu. „Několik sněhových centimetrů ubylo. Zásoby sněhu na horách jsou malé,“ dodal Karas. Přesně před rokem přitom bylo na horách dvakrát až pětkrát víc sněhu než nyní.

Výška přírodního sněhu loni a letos
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Dlouhodobý výhled na poslední dekádu ledna slibuje přece jenom slabé až mírné ochlazení a sněžení nejdřív na horách a později i v nížinách.