Desítky tisíc dotazů kvůli zvýšené rodičovské. Nejvyšší nápor rodičů ale Úřad práce teprve čeká

Události: Rodiče žádají o vyšší příspěvek (zdroj: ČT24)

Zvýšení rodičovského příspěvku přilákalo na úřady práce stovky lidí. Hned první pracovní den nového roku se přišli buď zeptat, nebo rovnou měnili čerpání dávky tak, aby o peníze navíc nepřišli. Všem současným i budoucím příjemcům se částka zvedla na 300 tisíc korun.

„Pokud rodiny s částkou souhlasí, tak nemusí dělat nic. Pokud si to chtějí navýšit, je to otázka několika málo minut. My jsme personálně posilovali a mám informace, že všechno běží, jak má,“ komentuje situaci na úřadech práce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Úředníci čekají větší nápor až v druhém lednovém týdnu. Dopisy s informacemi o čerpání příspěvku totiž do domácností přicházely v uplynulých dnech a mnoho žadatelů si zatím přišlo teprve pro tiskopisy. Na olomoucký úřad práce ve čtvrtek dorazilo během první hodiny zhruba padesát klientů, kteří chtějí příspěvek upravit, podobně situace vypadala i v Plzni. Místo jedné pracovnice tam žádosti lidí vyřizovaly tři.

„Platí úřední hodiny tak, jak jsou stanoveny běžně. Úřad práce samozřejmě situaci na jednotlivých kontaktních pracovištích monitoruje a v případě, že by rapidně stoupnul počet příchozích, je schopen reagovat,“ ujišťuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Rodiče, kteří se chtějí vyhnout frontám, se můžou předem objednat na konkrétní termín. Žádosti navíc nemusí podávat jen osobně, ale taky poštou nebo elektronicky.

Zvýšený rodičovský příspěvek se týká všech rodičů nově narozených dětí a dalších zhruba 280 tisíců, kteří už ho pobírají. Úřady práce s těmito lidmi komunikují od konce loňského roku, zatím odpověděly na 31 tisíc telefonických dotazů, ještě více ale bylo osobních návštěv u přepážek. Další čtyři tisíce otázek zodpověděly úřady rovněž elektronicky – slouží k tomu speciální e-mailová adresa rodicak@uradprace.cz.