Omezený režim potrvá v benešovské nemocnici do pátku. O virus vyděračů nejde

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Na obnově provozu benešovské nemocnice všichni tvrdě pracují (zdroj: ČT24)

V útoku na benešovskou nemocnici nešlo o vydírání a nikdo nepožadoval žádné peníze. Potvrdila to policie. Po napadení počítačové sítě nemocnice kryptovirem funguje zařízení stále v omezeném režimu. Tento stav potrvá do pátku. Specialisté už začali znovu instalovat všechny servery a koncové IT stanice.

Většinu zálohovaných dat nemocnice zřejmě bude možné obnovit. Chod bude nemocnice během tohoto týdne obnovovat pomalu a postupně, veřejnost bude průběžně informována, uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Provoz zdravotnického zařízení ochromil v noci na středu počítačový kryptovirus, který napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace byly zrušené. Hejtmanka uvedla, že na základě pracovní schůzky s týmem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již v nemocnici začala nová instalace všech serverů a koncových IT stanic.

„Většina zálohovaných dat nemocnice se jeví jako použitelná k obnovení. Jakmile bude podle doporučení NÚKIB připravena infrastruktura, tak budou postupně naimportována data z nenapadených záloh. Všechny systémy budou spuštěny postupně,“ dodala.

Odpojit, vyčistit, přeinstalovat

Tým IT odborníků na nápravě pracoval po celý víkend s minimální několikahodinovou přestávkou. „Obcházeli úplně celou nemocnici. Každý kout, kde se nachází nějaký počítač, kontrolovali vše, co kdy bylo připojeno na nemocniční počítačovou síť,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Mrva.

„Oni musí každý počítač (600 stanic) natvrdo odpojit, vyčistit, zrestartovat, nainstalovat tam prostředí, do kterého budeme znova instalovat naše obslužné systémy, softwary, abychom mohli obnovit zálohovaná data,“ dodal.

Podle hejtmanky se nemocnici daří ošetřit všechny pacienty. Záchranná služba převáží pacienty do jiných zařízení v Příbrami, Říčanech, Sedlčanech, Mladé Boleslavi, Příbrami, Kolíně a pražské Krči.

Nemocnice v Benešově (zdroj: ČT24)