Deky pro psí hospic, plné misky pro veverky, prostěradla orangutanům. Vánoční sbírky pomáhají zvířatům

Kromě tradičních útulků a zoologických zahrad mohou lidé během Vánoc obdarovat třeba dožívající a nemocné psy z hospice nebo veverky, vydry a kosy zotavující se v záchranných stanicích. Lidé o menších spolcích pomáhajících zvířatům často nevědí, pomoc od veřejnosti se jim podle nich dostává omezeně.

„Já jsem jediné zařízení, které psy nedává do adopce, ale mám je na dožití. Zároveň jsme malý spolek. To pro lidi není zase tak moc atraktivní,“ vysvětluje Lenka Pelinková, zakladatelka hospice pro psy, spolku Domov na konci cesty, kde dožívají nechtění, staří a nemocní psi.

Lidé často nevědí ani o organizacích, které pomáhají zraněným volně žijícím živočichům. „Nakrmit můžete vydry, poštolky, ježky nebo veverky, kteří nabírají sílu k návratu do přírody,“ informoval web organizace Zvíře v nouzi. Lidé skrz portál mohou přispět a naplnit misku vybranému zvířeti ze záchranných stanic pro volně žijící živočichy.

Dárci mohou tradičně potěšit i zvířata, která čekají na svůj domov v útulcích. „Krmení je asi největší artikl, co se týká pamlsků, tak jestli můžu požádat, tak piškoty. Za piškoty se venčí, za piškoty dostávají injekce. Pak ještě staré deky, obojky a kvalitní granule. Minulý rok nám darované krmivo vydrželo až do února,“ popsal vedoucí útulku pražské městské policie Václav Steinbauer.

Zoo pořádá potravinovou sbírku

Pražská zoologická zahrada pořádá na Štědrý den veřejnou potravinovou sbírku. Do připravených košů mohou návštěvníci 24. prosince donést ovoce, zeleninu, ale i pečivo nebo prostěradla pro orangutany. „Oni si s nimi hrají, různě z nich vyrábí třeba houpačky, nebo se do nich oblékají a podobně,“ vysvětlil Jan Petera, pracovník vzdělávacího a programového oddělení v pražské zoo.

Všechno to, co lidé donesou, musí ale podle Petery být v pořádku. „To je důležité i u pečiva, které musí být usušené a nesmí na něm být žádné známky plísně,“ vysvětlil Jan Petera.

Právě plesnivý chléb bývá problémem pro lesní zvěř. „Často se myslivci setkávají se snahou veřejnosti pomoci zvěři, ne vždy je ale tato iniciativa přínosná. Pečivo musí být vždy dobře usušené, nesmí být čerstvé a nesmí mít žádné stopy plísní. Zvěř to není schopna strávit, onemocní acidózou a často i uhyne,“ doplnila mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová.

Pro zvěř je podle myslivců dobré pouze to, co vyroste v naší přírodě a předkládá se buď sušené, nebo v čerstvém stavu. Zvěř tak nejvíce ocení seno, dále třeba dužnaté krmivo, jablka, mrkev nebo řepu.