Spisovatel Kundera získal zpět české občanství. Po emigraci mu je odňal komunistický režim

Události: Kundera získal zpět české občanství (zdroj: ČT24)

Po čtyřiceti letech získal ve Francii žijící spisovatel Milan Kundera zpátky české občanství. Píše o tom deník Právo. Kundera o občanství přišel v 70. letech po své emigraci z komunistického Československa, když mu je režim odňal. Autor Žertu či Nesnesitelné lehkosti bytí má od roku 1981 občanství francouzské.

Listinu o nabytí občanství devadesátiletému autorovi předal v jeho pařížském bytě 28. listopadu český velvyslanec Petr Drulák, píše dnešní Právo. Šlo o civilní obřad bez vlajek a hymny, Kundera měl upřímnou radost, řekl listu Drulák.

Kunderova manželka Věra se sice českého občanství svého času chtěla vzdát, ale nakonec vyšlo najevo, že jí občanství zůstalo. „Nikdo to ale přesně nevěděl. Z tohoto hlediska jsme ve spolupráci s paní Kunderovou zahájili proceduru, která zjišťovala, jestli je českou občankou – a potvrdilo se, že českou občankou je. Takže paní Kunderová je také českou občankou,“ vysvětlil Drulák.

„V současné době Kunderovi bilancují svůj život a uvědomují si své české kořeny. Od samého počátku mých kontaktů s Kunderovými mě překvapilo, jak silný je jejich pocit české identity,“ sdělil Drulák.

Velvyslanec doufá, že Kundera přehodnotí svůj postoj k publikační činnosti v češtině, v níž je značná část jeho tvorby z autorova rozhodnutí nedostupná. Kundera žije od roku 1974 ve Francii a své knihy v posledních dekádách píše francouzsky.

„Jsem přesvědčen, že to přijme jako věc, která se měla odehrát už dávno. A rozhodně s radostí, on nikdy nepřestal být Čechem a Moravanem, takže úřední akt se změnil, ale Milan Kundera se nezměnil,“ prohlásil dramatik a spisovatel Milan Uhde, který má ke Kunderovi blízko. O vlast podle něj spisovatel nikdy neztratil „hluboký zájem“.

Brněnský rodák Kundera patří k překládaným spisovatelům, jeho dílo čítá přes tři tisíce převodů do mnoha světových jazyků. V Česku Kunderovo dílo vydává nakladatelství Atlantis, dosud vyšlo 16 svazků. V češtině jsou k dispozici například romány Kniha smíchu a zapomnění, Žert, Nesmrtelnost či Nesnesitelná lehkost bytí.

Po listopadu 1989 Kundera několikrát navštívil rodnou zem, v roce 1995 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Přebírala ji tehdy Kunderova manželka Věra. Sám Kundera na veřejnosti téměř nevystupuje.

Nabídku na vrácení českého občanství Kunderovi vloni předložil premiér Andrej Babiš (ANO) na setkání v Paříži. „Myšlenka českého občanství pro Milana Kunderu není úplně nová, myslím, že o ní s Kunderovými v posledních letech a desetiletích diskutovala řada lidí,“ připomněl také Drulák.

Milan Uhde: Milan Kundera nikdy nepřestal být Čechem a Moravanem (zdroj: ČT24)