Uplácelo se na Bulovce? Policejní odposlechy citují hovory z restaurace i z kanceláře nemocnice

Uplácet se mělo kvůli zakázce na obnovu lineárních urychlovačů (zdroj: ČT24)

Policie prošetřuje kauzu údajně zmanipulované zakázky na výměnu lineárních urychlovačů za 130 milionů v pražské nemocnici na Bulovce. Část obviněných se podle policejních dokumentů na předávání úplatků domlouvala v restauraci nebo přímo v kancelářích nemocnice. Zejména díky svědectví už obviněného Tomáše Horáčka policie stíhá pětici lidí včetně bývalé ředitelky nemocnice Andrey Vrbovské či exposlance ODS Marka Šnajdra. Všichni ale vinu odmítají.

Při obnově lineárních urychlovačů šlo v nemocnici na Bulovce o tendr za 130 milionů korun. Podle policie ale byla po vzájemné dohodě pěti obviněných nastavena hodnotící kritéria tak, že je mohl splnit pouze jimi preferovaný uchazeč. Tím měla být podle policie firma Elekta services. Její jednatel Pavel Tobiáš také figuruje mezi obviněnými. 

Detektivové sledovali Tobiáše a Vrbovskou zhruba rok. O předání nespecifikovaného úplatku podle nich svědčí například zaznamenaný hovor v restauraci na Okoři z prosince 2017. 

Policie zaznamenala hovor mezi Vrbovskou a Tobiášem
Zdroj: ČT24

Policejní usnesení cituje i hovor, kde bývalá ředitelka mluví negativně o neúspěšném uchazeči výběrového řízení společnosti Amedis. „Krást se může, ale k**va – musí to mít štábní kulturu! Já dopřeju každýmu, ale aby se mi tady někdo ročně napakoval na servisu a ještě přišel s cenou, ze které sedám na zadek…“ 

Úplatek 50 tisíc kvůli zakázce za 130 milionů? Je to celé nesmysl, tvrdí obhájce

Detektivové uvádějí, že na úplatky měla jít část z více než devíti milionů korun poukázaných vítězem tendru Elektou na účet subdodavatele. Kdo jaké úplatky dal a dostal, však není podle policejního obvinění jasné. Minimálně mělo jít o 50 tisíc korun pro Vrbovskou, Šnajdra a také náměstkyni Vrbovské Marii Nushiovou. 

Advokát exposlance Šnajdra to však odmítá jako zjevný nesmysl: „Obviněný je z toho, že měl přijmout úplatek 50 tisíc korun za zakázku v hodnotě 130 milionů. Domnívám se, že už tento kontrast je jako evidentní, že to tak nemohlo být,“ uvedl Lukáš Trojan s tím, že celé obvinění stojí na jediném důkazu, a tím je nepravdivá výpověď Tomáše Horáčka. Marek Šnajdr už byl kvůli této kauze na policejním výslechu. 

Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové je ale vyšetřování na samém počátku. Detektivové počítají s tím, že jim další vyšetřování zabere ještě několik měsíců. Na jaře pak chtějí rozhodnout, zda navrhnou první část kauzy poslat před soud.

Tomáš Horáček podle Radiožurnálu upozornil policii na možnou korupci počátkem roku. Horáčka kriminalisté stíhají za údajné manipulace se zdravotnickými zakázkami a svou výpovědí usiluje o nižší trest. Podle přepisu Horáčkova výslechu, který má Radiožurnál k dispozici, dal Šnajdr několikamilionový úplatek právě Vrbovské a Nushiové. Exposlanec však už dříve toto nařčení odmítl.