Protopopová je ve vládní radě. „Lidi s problémy dnes zavíráme do Bohnic, ona chce britský model," říká Babiš

Babiš: Dita Protopopová není kontroverzní osoba (zdroj: ČT24)

Psychiatrička Dita Protopopová není nijak kontroverzní, je to odbornice na svém místě, řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který ji jmenoval tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví. Lékařka na ministerstvu zdravotnictví řídí projekty související s reformou psychiatrické péče. Do funkce nastoupila před třemi týdny. Dříve vypracovala posudek o zdravotním stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

„Není to kontroverzní osoba. Já skutečně nevím, proč opakujete ten hyenismus Seznam Zpráv, které tady šíří lži o mém synovi. Paní Protopopová měla službu v Národním ústavu duševního zdraví, kdy mého syna přivezli do toho ústavu. Teď se jí za to dostávají tyhle nesmysly,“ reagoval premiér na dotaz novinářů, proč jmenoval tuto lékařku.

Premiér ji podle svých slov jmenoval na návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Měl k jejímu jmenování výhrady, protože tušil, že uvedení do funkce rozvíří mediální pozornost. Je ale podle Babiše tou správnou odbornicí.

„Je to osoba, které záleží na řešení duševního zdraví našich obyvatel. Jakou my dneska máme koncepci. My dneska, když má někdo problém, tak ho zavřeme do Bohnic. A paní Protopopová přichází s reformou psychiatrické léčby a říká, že zkrátka budeme lidem pomáhat doma, nebo v jejich bydlišti,“ řekl Babiš.

Podle jeho vyjádření žijeme v době, kdy duševní zdraví dostává zabrat. „Je plno lidí s problémy a my je zkrátka nechceme zavírat do Bohnic a píchat do nich léky. Ale chceme to řešit a ona přichází s britským modelem,“ dodal k angažmá lékařky ve vládní radě pro duševní zdraví.

Odměna či odbornost?

„Paní doktorka Protopopová pracuje na ministerstvu zdravotnictví v oddělení koncepcí a strategií. Již poměrně dlouhou dobu je také gestorem reformy psychiatrie, takže z této pozice a její kvalifikace to určitě dává logiku, že se stala tajemnicí rady vlády pro duševní zdraví,“ schvaluje její jmenování předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Pavel Mohr.

Ani místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák (Piráti) nezpochybňuje její odbornost, ovšem jmenování Protopopové za kontroverzní považuje. „Na základě informací z médií o kauze zmizení syna pana premiéra a o posudku jeho zdravotního stavu víme, že v tom sehrála významnou roli. Objevují se pochybnosti, zda je to za odměnu, nebo za odbornost,“ řekl pro ČT Třešňák.

Vznik Rady vlády pro duševní zdraví byl schválen na konci srpna, zřízena byla počátkem října. Jejím smyslem je mimo jiné sladit ministerstva, obce, kraje či poskytovatele sociálních služeb tak, aby cíle reformy mohly být realizovány v praxi. Tajemníka pode statutu rady do funkce jmenuje a z funkce odvolává předseda rady, tedy premiér, po dohodě s ministrem zdravotnictví.

Medializovaný posudek

Jméno Dity Protopopové se začalo hojně skloňovat kvůli jejímu posudku, který vypracovala jako lékařka Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Podle médií pomohl synovi premiéra Andreji Babišovi mladšímu vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. V ní byl z dotačního podvodu obviněn i premiér, pražské městské státní zastupitelství v polovině září stíhání Babiše i dalších obviněných zastavilo.

Protopopová, která dříve byla Babišovou poradkyní na ministerstvu financí, loni v listopadu po propuknutí kauzy kolem Babišova syna odešla na vlastní žádost z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Zdůvodnila to mediálním tlakem na sebe i ústav, média podle ní zpochybňovala její odborné kvality. V té době už Protopopová pracovala na ministerstvu zdravotnictví. Předloni neúspěšně kandidovala za hnutí ANO do sněmovny.