Provizorium od roku 1942. Hasiči v pražských Holešovicích se po desítkách let dočkají nové stanice

Na místě hasičské stanice v pražských Holešovicích by za dva roky měla vyrůst nová budova za zhruba 350 milionů korun. Stavbu v úterý zahájili zástupci hasičského sboru, ministerstva vnitra a pražského magistrátu. Jen v Praze je deset hasičských stanic a investice potřebuje většina z nich, ta v Holešovicích z roku 1942 je však podle zástupců sboru nejhorší v celé republice. Nejprve v areálu vyroste výjezdová stanice, následovat by měla administrativní budova a v plánu je i základna záchranářů.

Stávající dřevěná stanice v Argentinské ulici byla postavena už za protektorátu v roce 1942 jako provizorní a původně měla sloužit po dobu pěti let. Hasiči ji nicméně musejí používat dodnes. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je třeba získat pro sbor více peněz, aby se napravil investiční dluh do hasičské infrastruktury.

„Holešovice z mého pohledu v tomto byly a jsou symbolem,“ prohlásil na zahájení stavby ministr Hamáček. Hasiči příští rok dostanou ze státního rozpočtu o 400 milionů korun více.

Stanoviště bude fungovat i během stavby

Podle šéfa pražských hasičů Romana Hlinovského se projekt stavby připravoval šest let. S ohledem na strategickou polohu stanice podle něj nebude možné při stavbě přestat stanoviště využívat. V současnosti ve stanici působí dvě družstva čítající velitele a pět nebo sedm hasičů. V období výstavby zůstane v provizorních podmínkách jedno družstvo, druhé se přesune do stanice v Letňanech.

Zleva generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, ministr vnitra Jan Hamáček, primátor Zdeněk Hřib a ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský při poklepání základního kamene
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Po dokončení stavby by měla v nové stanici působit tři družstva. V plánu je také rozšíření o další budovu, kam by se měla přesunout část útvaru prevence a administrativa pro občany ohledně kolaudací. Ta je zatím ve fázi studie. Areál doplní také výjezdové stanoviště záchranné služby, která by podle memoranda s hlavním městem měla časem být na všech hasičských základnách v metropoli.

V Praze je celkem deset stanic a v zásadě všechny podle Hlinovského potřebují investice. „Hasičský záchranný sbor České republiky, nikoliv jenom ten pražský, už nemá zhruba devět let zásadní finanční prostředky na investice. Nejenom stavební, ale i do techniky. A to se nabaluje, takže je to samozřejmě vidět,“ vysvětlil. Dodal, že kromě stanice v Modřanech jsou všechny desítky let staré, jedna z nich je dokonce z roku 1926.

Osm z deseti stanic stále vlastní hlavní město, které v současnosti jedná s ministerstvem vnitra o jejich směně tak, aby byly v majetku sboru. Podle generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby jsou jednání poměrně komplikovaná, i když obě strany se k nim staví vstřícně. „Jednání jsou na začátku,“ potvrdil ministr Hamáček.

U hasičů v Praze slouží kolem 900 zaměstnanců, přes 600 z nich je u zásahových jednotek. Roční provozní náklady pražských hasičů vycházejí na zhruba 600 milionů korun. Nejvíce výjezdů za rok má stanice v Sokolské ulici v centru metropole, odkud hasiči vyjížděli od začátku roku zhruba ke dvěma tisícům případů. V metropoli působí také 35 jednotek dobrovolných hasičů.