Úvod týdne ve znamení deště, postupně se vyjasní. Nejchladněji bude ve středu

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Česko rozdělí studená fronta, která především do Čech přinese zataženou oblohu, déšť, místy i bouřky a také ochlazení. Zatímco v úvodu týdne na jižní Moravě vystoupají teploty až k tropickým třiceti stupňům Celsia, na západě se budou pohybovat mezi dvaceti a pětadvaceti stupni. Postupně se na většině území sjednotí, nejchladnější bude s teplotami kolem dvaceti stupňů středa. O víkendu by mělo být polojasno. Meteorologové také hlásí, že v povrchové půdě ustupuje sucho.

V pondělí českou oblohu rozděluje studená fronta, která dorazila ze západu. V Čechách se denní teploty pohybují kolem pětadvaceti stupňů Celsia, je zataženo a místy lze čekat přeháňky, občasný déšť a na severu hrozí i bouřky. Moravu a Slezsko naopak čeká slunečné pondělí až s tropickou třicítkou.

Podobně bude i v úterý, kdy od západu budou dále přibývat mraky, přičemž srážky může čekat především jih Čech a Šumava, kde naprší až patnáct litrů na metr čtvereční. Také se lehce ochladí, v Čechách se teploty budou pohybovat kolem třiadvaceti stupňů, na jižní Moravě vystoupají až k osmadvaceti.

Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24

Zataženo a srážky vydrží do středečního rána, během dne by se ale měla oblačnost postupně protrhat a ustane i déšť, navečer by už na většině území mělo být polojasno. Středa by také měla být nejchladnějším dnem tohoto týdne, maximální teploty se v celém Česku sjednotí kolem dvaceti stupňů. 

Polojasná obloha vydrží i ve čtvrtek, místy je možno čekat přeháňky, ale množství srážek bude menší než předchozí dny, ojediněle se mohou objevit bouřky. Teploty opět lehce vzrostou, maxima by se měla pohybovat mezi dvaceti a čtyřiadvaceti stupni, v pátek ještě o dva stupně výše.

Víkend Česko čeká spíše slunečný, nejčastěji bude nebe polojasné, v neděli potom začnou mraky přibývat a s nimi se vrátí i přeháňky a déšť. Teplotní maxima se budou pohybovat kolem šestadvaceti stupňů Celsia.

Povrchové sucho je na ústupu, hlouběji trvá

V Česku také ustoupilo sucho, uvedl vědecký portál InterSucho. Na pětině území republiky už nehrozí vůbec, naopak dva nejhorší stupně ze šesti panují už pouze na třinácti procentech území. Situace je nejhorší na Jablonecku a Semilsku, i tam ale v povrchové vrstvě do čtyřiceti centimetrů hodnotí odborníci sucho jako mírné.

Hlouběji je podle nich situace o poznání horší. Výjimečné a extrémní sucho ve vrstvě od čtyřiceti centimetrů do jednoho metru nadále trápí severovýchod i severozápad Čech a rovněž severní Moravu. I v těchto hloubkách ovšem sucho ustupuje, pouze pomaleji než v povrchových vrstvách půdy.

Podle předpovědi odborného webu by se situace měla pomalu zlepšovat i v příštích deseti dnech. Dlouhodobá předpověď ale dává pouze padesátiprocentní šanci, že do počátku října se hodnoty půdní vlhkosti dostanou na normální či vyšší úroveň.