Senátoři kývli na možnost zbavit se během tří let dluhů z dětství

Dluhů z dětství by se mohli lidé zbavit během tří let, pokud splní pravidla oddlužení. Zařazení těchto dlužníků do zvýhodněného režimu, který se nyní vztahuje na seniory a zdravotně postižené, schválil Senát. Novelu insolvenčního zákona ještě musí podepsat prezident. Návrh reaguje na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství.

Zvýhodněný režim by se měl nově týkat lidí, u nichž alespoň dvě třetiny jejich dluhů vznikly předtím, než dovršili 18 let věku. K těmto závazkům by se připočítávalo příslušenství těchto dluhů, které přirostlo později, a také nové dluhy těchto lidí, které vznikly do 21 let věku, pokud peníze použili na splácení starších závazků.

Senátoři ve středu návrh schválili v hladké debatě. Už dříve nicméně část zákonodárců poukázala na možné riziko zneužití nových pravidel rodiči dětí. Podle senátora Zdeňka Hraby (STAN) může hrozit to, že nyní budou smlouvy uzavírat místo rodičů jejich děti, aby se tak snáze dostaly z dluhů. V tom se s ním ztotožnil i předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). 

Dluhy za jízdu načerno nebo poplatky za odpad

Poslanecká novela, kterou předložili představitelé všech devíti sněmovních frakcí v čele s poslankyní Kateřinou Valachovou (ČSSD), navazuje na další ještě nepřijatou úpravu, podle níž by dluhy dětí do 15 let přecházely na jejich zákonné zástupce. Vláda s oběma změnami souhlasila. 

V Česku čelí exekucím přes 6500 dětí, další desetitisíce dospělých si dluhy přinesly z dětství. Nejčastěji vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Mírnější režim oddlužení pro seniory a invalidy přinesla velká novela insolvenčního zákona, která je účinná od července. Zrušila vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých závazků.