V Česku vrcholí vlna veder. Nemocnice řeší, jak ochladit pokoje

Studio 6: V Česku vrcholí vlna tropického počasí (zdroj: ČT24)

Současná vlna veder vrcholí v Evropě i v Česku, na řadě meteorologických stanic se očekávají rekordní hodnoty naměřených teplot. V průběhu čtvrtka se mohou v Čechách maxima vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Absolutní rekord České republiky, který představuje 40,4 stupně Celsia, ale s největší pravděpodobností odolá, uvedla meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

„Tepleji bude spíše v Čechách, kde by se odpolední teplota na mnoha místech mohla dostat i nad 35 stupňů Celsia. Nejteplejší lokality budou hlavně ty nížinné, to znamená třeba Poohří, Polabí, Praha, střední Čechy nebo i Plzeňsko,“ upozornila ve Studiu 6.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu před velmi vysokými teplotami, která platí pro čtvrteční odpoledne a večer převážně pro území Čech. V pátek se čekají teploty mezi 30 až 34 stupni Celsia.

V dalších dnech se sice má mírně ochladit, nicméně rozdíl bude v podstatě zanedbatelný, slunečné a teplé počasí přetrvá. V neděli se zvýší pravděpodobnost přeháněk a bouřek, především se dají očekávat na východě republiky.

Teplotní výhled na konec července
Zdroj: ČT24

Také na začátku příštího týdne se průměrné teploty budou pohybovat kolem 28 stupňů Celsia. Během příštího čtvrtka a pátku by přes Česko mohla přecházet studená fronta, za kterou se ochladí, odhaduje Jarina Sochorová.

Horké počasí ovlivňuje provoz ve většině nemocnic, které nejsou vybaveny klimatizacemi na pokojích. Ne každý ale dobře snáší chladný vzduch vyfukovaný klimatizací do prostoru pokoje. Třeba II. interní klinika Fakultní nemocnice v Olomouci proto v nové budově, která je koncipována jako nízkoenergetická, využívá klimatizaci prostřednictvím takzvaných chladicích stropů.

Studio 6: II. interní klinika FN Olomouc klimatizuje pokoje díky stropům (zdroj: ČT24)

„Strop je chlazený a podlaha vytápěná. My můžeme nastavit teplotu, kterou si na pokoji přejeme mít, a právě kombinací velmi pomalého prolínání vzduchu mezi stropem a podlahou dochází k dosažení správné teploty na pokoji, aniž pacient vnímá nepříjemné turbulence vzduchu,“ popsal přednosta kliniky Ondřej Urban ve Studiu 6.

Centra velkých měst se v tropických dnech potýkají s teplotami ještě vyššími, především kvůli nedostatku zeleně se totiž zastavěné plochy snadno rozpálí. Hygienici proto stále zdůrazňují opatrnost ohledně doplňování tekutin. Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové je důležité pít průběžně během celého dne. Pocit žízně už je varovný signál organismu, zdůraznila.

Studio 6: Tropická vedra ve městech s pražskou hygieničkou (zdroj: ČT24)

Kvůli suchu platí od čtvrtka zákaz splouvání Teplé Vltavy. Její hladina v Soumarském Mostu na Prachaticku klesla na 49,5 centimetru. Splouvat se nesmí v momentě, kdy výška hladiny nedosahuje 50 centimetrů. Pokles způsobilo suché počasí posledních týdnů.