Nový vrchní praporčík české armády Smik má zkušenosti z bojů proti Talibanu

Česká armáda bude mít od prvního července nového vrchního praporčíka. Stane se jím Peter Smik, který vystřídá  Petra Seiferta. Tato funkce zastupuje více než 80 procent vojáků české armády. S náčelníkem generálního štábu probírá všechny věci spojené s mužstvem nebo poddůstojnickým a praporčickým sborem.

Vojáci říkají vrchnímu praporčíkovi české armády Stříbrný generál. Místo zlatých hvězd má totiž na výložkách jednu stříbrnou hvězdu.

„Je členem vedení Armády ČR, je na stejné úrovni s generály,“ uvedl končící Petr Seifert. Vrchním proporčíkem byl skoro osm let. V armádě začínal v roce 1993 jako tankista, nyní odchází z aktivní služby. Říká, že za svou vojenskou kariéru byl minimálně třikrát na pokraji vyhození – to dává do souvislosti s různými reorganizacemi. 

Končící vrchní praporčík Petr Seifert (vpravo) s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Ve funkci ho vystříká Peter Smik. Vůbec poprvé se tak novým vrchním praporčíkem české armády stane příslušník speciálních sil. 

Má za sebou i bojové nasazení v Afghánistánu. „Byli jsme na východě země v Džalálábádu, kde jsme bojovali proti Talibanu jako všechny speciální síly.“

Není prvním Smikem v armádě. Jeho otec je pilotem vrtulníku vojenské záchranné služby. Příbuzný je také s leteckým esem československých perutí ve Velké Británii Otto Smikem.

„Je to součást mé rodinné historie, jsem na to patřičně hrdý. Myslím, že nám v rodině koluje tato krev a můj taťka to pětatřicetiletou službou v armádě jen potvrdil. Já pokračuji víceméně v rodinné tradici,“  řekl budoucí vrchní praporčík české armády.

Symbolicky v Národním památníku na Vítkově ve středu převzal rotmistrovskou šavli z roku 1924. Ta je symbolem praporčického sboru. „Přebírám zodpovědnost za mužstvo , poddůstojnický a praporčický sbor v rámci funkce vrchního praporčíka Armády České republiky,“ uvedl. 

„Vybral jsem si člověka, který má bojové zkušenosti, který má respekt u jednotek, kde sloužil, a já k němu mám absolutní důvěru,“ řekl náčelník generálního štábu, armádní generál Aleš Opata. 

  • Historicky prvním vrchním praporčíkem Armády ČR byl 1. srpna 2003 ustanoven štábní praporčík Luděk Kolesa.
  • V květnu 2007, po jeho odchodu na pozici „Senior Enlisted Leader“ (vrchní praporčík) na Velitelství NATO pro transformaci v Norfolku, funkci převzal nadpraporčík Miroslav Švadlena.
  • Po něm nastoupil v září 2011 nadpraporčík Petr Seifert.
  • Od 1. července se jeho nástupcem stane nadpraporčík Peter Smik
  • Zdroj: Armáda ČR