Je to destrukce internetu, jak ho známe, tvrdí Pirát Kolaja o nové směrnici

Staněk: Autoři si zaslouží peníze z reklamy (zdroj: ČT24)

Google, YouTube a další velké internetové společnosti nově ponesou odpovědnost za obsah zveřejňovaný na svých stránkách. Autorům pak budou muset platit za využívání jejich děl. Reformu ochrany autorských práv na internetu podpořili europoslanci, kritici ji označují za cenzuru. Pirát Marcel Kolaja v pořadu Události, komentáře řekl, že jde o destrukci internetu.

  • Nová pravidla dávají právní rámec pro fungování platforem sdílejících autorsky chráněný obsah.
  • Ty budou v principu – byť s určitými výjimkami – potřebovat licenci na chráněná díla, která uživatelé nahrají.
  • Zajišťuje také nárok autorů či interpretů na proporční podíl z licencování či převodu jejich práv. Mají mít také nárok na transparentní přístup k údajům o tom, jak jsou jejich díla používána, například producenty či vydavateli.
  • Vydavatelé médií budou mít nově právo vyjednávat o tom, jak je jimi vlastněný autorský obsah on-line platformami používán.
  • Novináři tak budou mít šanci na větší podíl z příjmů, které využití jejich práce na internetu přináší.
  • Evropská komise upozornila, že změny se nedotknou občanů a běžných uživatelů internetu.
  • Zdroj: ČTK/Evropská komise

Spor se týká dvou článků. První z nich zavádí takzvanou daň z odkazů, po níž volali především internetoví vydavatelé, hlavně zpravodajské weby. Vyhledávače jako třeba Google nebo Seznam či sociální sítě Facebook či Twitter by měly platit tvůrcům textů, na které služby nebo uživatelé odkazují. Bez zaplacené licence by vyhledávače nemohly ukázat více než velmi krátkou ukázku cizího textu.

Odborník na svobodný software Marcel Kolaja (Piráti) podotknul, že obdobnou legislativu již v minulosti zavedli ve Španělsku či Německu. „Vedlo to ke katastrofě, kdy vydavatelé nakonec naopak volali po tom, že by bylo nejlepší zákon úplně zrušit,“ sdělil.

Podařilo se přijmout směrnici, která umožní, aby autoři, umělci, vydavatelé vůbec přežili 21. digitální století.
Antonín Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zdůraznil, že směrnice chce chránit autory, jako jsou třeba novináři nebo spisovatelé, jejichž díla se na internetu objevují. „Portál přiláká zájemce, kteří si to tam prohlédnou. Autoři mají právo získat finanční odměnu z reklamy,“ myslí si Staněk.

„Někdo dělá reklamu tím, že dává odkazy na vaše novinové články a ještě vám za to bude platit. Mně tento koncept přijde jako zvrhlý,“ oponoval Kolaja. „My samozřejmě chápeme původní záměr, že se Evropská komise snaží regulovat nadnárodní korporace, ale to se přece nedělá v copyrightu,“ řekl v pořadu Události, komentáře.

Kolaja: Dokonalé filtry nejsou možné

Druhý sporný článek řeší mazání neoprávněně zveřejňovaných děl. Po internetových službách žádá zavedení filtrů, které by odhalovaly a mazaly obsah porušující autorská práva. To by byl velký problém pro weby, na kterých lidé sdílejí různá videa nebo hudbu, třeba pro YouTube nebo Ulož.to.

„Je to destrukce internetu tak, jak ho známe, neboť nebude už třeba možné sdílet internetové memy,“ míní Kolaja s tím, že nelze vyvinout dokonalé filtry, které by rozpoznaly, co přesně autorská práva porušuje, a co ne.

Některé spory o autorské právo se u soudu táhnou několik let, tak nemůžeme chtít po nějakém algoritmu, aby nám to vyřešil ve zlomku sekundy.
Marcel Kolaja
odborník na informační technologie

„Platformy, jako jsou Google nebo Facebook, filtry samozřejmě nastaví tak, aby raději zablokovaly legitimní obsah, než aby se vystavily možné pokutě,“ tvrdí Kolaja a dodává, že z toho důvodu bude mít směrnice negativní dopad na uživatele, přestože Evropská komise původně chtěla regulovat internetové giganty.

Staněk: Google a spol. si poradí

Ministr kultury Antonín Staněk takovým obavám rozumí, podle něj ale nová směrnice neznamená, že kvůli neexistenci dobrých filtrů je možné dávat prostor k porušování duševního vlastnictví a autorských práv.

„Jsem přesvědčen o tom, že velké portály, jako jsou Google, Facebook či YouTube, mají dostatek finančních prostředků na to, aby si filtry zabezpečily,“ míní Staněk. Co budou dělat menší firmy, které na filtry nebudou mít peníze, Staněk neví.

„Největší internetoví hráči z toho budou profitovat, poněvadž pro ně bude nejjednodušší směrnici implementovat. Mají k tomu největší množství prostředků, mají nejlepší vyjednávací pozici vůči vydavatelům a mají nejlepší právníky. Takže nakonec to negativně dopadne právě na menší firmy, například české,“ argumentoval Kolaja.

Podle Pirátů by bylo lepší prosadit daňovou reformu, která by velké internetové korporace donutila odvádět daně tam, kde skutečně mají zisk, nikoliv v daňových rájích.