Za „sestru Smrt“ a další prohřešky má vydavatel bulvárních deníků zaplatit 840 tisíc

Mediální dům Czech News Center (CNC) má bývalé zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 840 tisíc korun za články, ve kterých novináři zasáhli do jejích osobnostních práv. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7. Rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat k pražskému městskému soudu.

Marešová po vydavateli deníků Blesk a Aha v žalobě požaduje 4,8 milionu korun za články, které ji v době jejího trestního stíhání kvůli úmrtím pacientů v rumburské nemocnici označovaly mimo jiné jako „sestru Smrt“. Marešová v aktuální žalobě tvrdí, že se jí média společnosti CNC věnovala v 266 článcích, z toho ve 162 údajně zasáhla do jejích osobnostních práv.

Podle soudce Jana Kobery závažně zasáhlo do práv Marešové 42 článků. Soudce uvedl, že akceptovatelné jsou články, které fakticky popisují trestní řízení, není ale v pořádku prezentovat údaje obžaloby jako fakt nebo si v článcích domýšlet události.

Jako příklady uvedl Kobera článek s titulkem „Kdy, koho a proč vraždila“ a tvrzení z dalšího článku: „Sprostě zavraždila a bez jakýchkoli výčitek přiznala, že o eutanazii nešlo“. V druhém případě přitom autor vycházel podle soudce z tvrzení žalobce, že žena neargumentuje eutanazií. CNC má podle rozsudku Marešové také zaplatit náklady řízení a polovinu soudního poplatku, který činí 48 tisíc korun.

Redakce deníku Blesk
Zdroj: ČT24

Podle CNC Marešová neprokázala negativní dopad článků

Právní zástupce společnosti CNC Jiří Urbánek žalobu odmítl, rozsudek komentovat nechtěl. V závěrečném návrhu mimo jiné tvrdil, že novináři vycházeli z informací, které jim poskytla policie nebo státní zástupci.

Upozornil také, že je potřeba jednotlivá tvrzení posoudit v celkovém kontextu a že média společnosti masivně informovala i o tom, že Marešová byla zproštěna obžaloby. Zdravotní sestra podle něj také neprokázala, že články měly negativní dopad na její život.  

Jan Poláček, který zastupuje Marešovou, řekl, že o případném odvolání bude uvažovat až poté, co mu bude doručeno odůvodnění rozsudku. „Jsme samozřejmě spokojeni s tím, že soud uznal, že články zasahovaly do osobnostních práv,“ uvedl.

V závěrečně řeči upozornil na to, že novináři porušili ústavně zakotvené právo na presumpci neviny, a to již od počátku trestního řízení. Intenzita zásahu do práv Marešové podle něj nemá v historii Česka obdoby. 

Po médiích chce 35 milionů, po státu pět

Věra Marešová, která se jednání účastnila, se k věci vyjadřovat nechtěla. Spory vede i s dalšími vydavatelstvími, v těch ale rozhodnutí zatím nepadlo. U minulého jednání žena uvedla, že ji nejvíce zasáhlo, jak média pronásledovala a obtěžovala její dceru.

Celkem se domáhá kvůli nerespektování presumpce neviny zhruba 35 milionů korun. Za své nezákonné stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá odškodného od státu ve výši pěti milionů korun.

Žena čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 měla podávat pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z šesti vražd, soudy ji však pravomocně osvobodily – nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.