Zmrzlá tříkrálová noc. Česku hrozí náledí až do nedělního rána

Bezmála v celé republice hrozí od sobotního večera do tříkrálového rána náledí; výjimkou jsou pouze západní Čechy, kde se náledí podle všeho objeví jenom ojediněle. Vyplývá to z aktuální výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Česko na sklonku pracovního týdne i v první části víkendu zasáhlo silné sněžení, které na řadě míst opakovaně komplikovalo dopravu. S dílčím vzrůstem denních maxim ale začal napadaný sníh během soboty tát a proměnu počasí potvrdil i déšť.

Oteplení je ale pouze dočasné, protože na sklonku prvního novoročního týdne se do Česka vrátí mrazy. „Za frontální vlnou k nám bude v neděli proudit od severu studený vzduch. V sobotu večer a v noci na neděli 6. ledna se bude po dešti se sněhem a dešti a tání sněhu místy tvořit náledí a zmrazky, na západě Čech jen ojediněle,“ varovali meteorologové.

Výstraha před náledím platí s nízkým stupněm nebezpečí od dnešních 20:00 do nedělních 09:00 pro všechny kraje kromě Plzeňského a Karlovarského; noční teploty klesnou na minus jeden až minus čtyři stupně Celsia, jen na západě by se měly pohybovat kolem nuly. Řidiči a chodci musí být podle meteorologů kvůli kluzkým chodníkům a silnicím velmi opatrní.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody (tedy kapičky vody, která zůstává v kapalném skupenství i při teplotách pod bodem mrazu) anebo kapičky vody dopadají na povrch o teplotě pod nulou. V takovém případě voda při dopadu kapičky okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Právě z toho důvodu je ledovka riziková zejména v dopravě – je obávanější než náledí.
Padající srážky mohou namrzat i na větvích stromů nebo na drátech elektrického vedení. V extrémních případech, kdy se vytváří vysloveně silná ledovka, tedy může docházet i k lámání větví nebo ohýbání celých stromů. Eventuálně se mohou vyskytovat i poruchy v dodávkách elektrické energie.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky. Tenká ledová vrstva se často tvoří také pod koly projíždějících vozidel uježděním souvislé sněhové pokrývky. 

Zdroj: www.infomet.cz, ČHMÚ, www.chmi.cz

V neděli na východě pod nulou

V některých regionech již sníh tál v noci na sobotu. V části Středočeského a Ústeckého kraje tak podle informací na webu ČHMÚ zmizel sníh, který napadal v předchozích dnech. V nižších polohách Česka byla dopoledne výška sněhové pokrývky většinou do pěti centimetrů.

Na jihu a severovýchodě Čech, Vysočině, severovýchodě Moravy a ve Slezsku bylo sněhu až 15 centimetrů, ojediněle 20 centimetrů. Na horách může být vrstva sněhu až šedesát centimetrů, místy metr a v nejvyšších polohách přes půldruhého metru.

Chladnější než sobota by pak měla být i neděle. Meteorologové počítají s nejvyššími denními teplotami mezi minus jedním a plus dvěma stupni, na severovýchodě republiky by se pak měly pohybovat ještě níž – dva stupně pod nulou.

V novém týdnu opět silné sněžení

S oblačnou až zataženou oblohou se místy očekávají i sněhové přeháňky. V úterý a ve středu očekávají meteorologové opět silné sněžení a stávající charakter počasí založený na střídání oteplení a mrazů by měl podle dlouhodobého výhledu vydržet až do začátku února.

Týdenní průměry nočních teplot se budou v příštích čtyřech týdnech držet kolem minus čtyř stupňů Celsia. Průměry denních teplot budou kolem nuly, či slabě nad nulou. „Lze však očekávat přechodné teplotní výkyvy do kladných i záporných teplot,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

V příštím týdnu mohou v noci na pondělí teploty klesnout k minus čtyřem stupňům a přes den zase vzrůst až na čtyři stupně nad nulou. Na východě republiky ale bude začátek týdne chladnější. Koncem týdne pak může být v noci až minus osm stupňů, kdežto přes den i plus pět stupňů.