Část klientů H-Systemu získá od ministerstva odškodnění 100 tisíc korun. Podle advokátky to vítají

Události: Ministerstvo chce odškodnit klienty H-System (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se dohodl na odškodnění za soudní průtahy přibližně s šedesátkou členů sdružení Maják, v němž je část klientů zkrachovalého H-Systemu. Za neúměrně dlouhé trestní řízení dostane podle deníku Právo každý z nich v průměru 100 tisíc korun.

„Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo ukončit soudní spory s částí klientů Majáku tím, že uzavřelo dohody o narovnání. V některých případěch byly přiznávány různé částky a tato nejednoznačnost byla dána tím, že každý z šedesáti žalobců vedl řízení samostatně. To my nyní odstraňujeme,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Na oplátku už klienti zkrachovalého H-Systemu nebudou po státu požadovat žádné další peníze za neúměrně dlouhé trestní řízení. To trvalo přes 13 let a skončilo prezidentskou amnestií.

Podle advokátky klientů Hany Marvanové jde o bezprecedentní věc a ministr spravedlnosti Kněžínek si podle ní za to zaslouží uznaní. O odškodnění klientů žádala v roce 2013, krátce po uzavření případu. Pro jednotlivé klienty žádala 250 tisíc korun. Část peníze dostala, většina až doteď ale ne, píše Právo.

„Myslím, že je to první ministr, který se tím takhle zabýval,“ řekla deníku Marvanová.

Šest desítek členů sdružení Maják tak získá podle ministerstva odškodnění zhruba 18 tisíc korun za rok trvání řízení. Výpočet resortu se podle Práva odkazuje na stanovisko Nejvyššího soudu. Peníze by se měly začít vyplácet do měsíce. „Průměrná částka nepřesáhne 100 tisíc korun,“ dodal mluvčí resortu Řepka.

Další odškodnění už stát nevyplatí

Dohodou ministra se sdružením Maják končí jedna část sporu. Další odškodnění už v kauze H-Systemu ministerstvo přidělovat nebude, nikdo další o to v půlroční lhůtě od skončení řízení nepožádal.

„Lidé málo vědí, že pokud podle evropské judikatury trvá řízení déle než šest let, jsou v něm průtahy, tak náleží odškodnění. Nijak to nesouvisí s tím, že lidem byla způsobena škoda pachatelem,“ vysvětlila Právu Marvanová. 

Společné jednání o odškodnění tím končí. Další, co nás čeká, souvisí s majetkem pana Smetky. To znamená konkurz na pana Smetku, na H-System.
Jitka Drunecká
předsedkyně sdružení Maják