Faltýnek: Poslanecký klub ANO stojí jednoznačně za Babišem

Poslanecký klub ANO jednoznačně stojí za premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem, řekl po zasedání klubu jeho předseda a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Žádný ze zákonodárců vládního hnutí ve sněmovně podle něj nepodpoří návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD. Jednání o nedůvěře, které vyvolala opozice, se podle Faltýnka uskuteční příští pátek. Zasedat začne dolní komora v 9 hodin.

Faltýnek uvedl, že poslanci ANO věří v nezávislé vyšetření případu Čapího hnízda. „Pana Babiše podporujeme. Na druhé straně věříme v nezávislost české policie, české justice a státních zástupců. Je to živá kauza a my věříme, že co nejdřív bude vyšetřena,“ uvedl. Vyjádřil současně přesvědčení, že případ není podepřen o důkazy a rozpadne se „jako domeček z karet“. 

Faltýnek odmítl komentovat usnesení Senátu, který označil za nepřijatelné, aby Babiš s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy. Zdůvodnil to tím, že důvěru vládě dává Poslanecká sněmovna, nikoliv Senát. 

Předseda poslanců ANO nepovažuje kvůli údajné duševní nemoci Babišova syna za věrohodný e-mail zaslaný serveru Seznam Zprávy. Ve zprávě odeslané z e-mailu Babiše mladšího podle serveru stojí, že chce být v telefonickém kontaktu s českými vyšetřovateli svého údajného únosu a že jeho otec tvrzeními o schizofrenii překročil červenou čáru, protože je to lež.

Poslanci ANO podle Faltýnka chtěli slyšet stanovisko premiéra k aktuálnímu případu obzvlášť poté, co Babiš mluvil ve středu se zákonodárci ČSSD. „Máme v klubu hodně lékařů a naši kolegové jsou zhnuseni, jak novináři zneužívají a parazitují na nemocném člověkovi Andreji Babišovi mladším,“ uvedl. Kritizoval novináře za to, že e-maily údajně nemocného člověka berou jako relevantní stanoviska.

Faltýnek před jednáním klubu navštívil prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě. Šlo podle něj o dlouhodobě domluvenou schůzku na téma zemědělství, které se konají pravidelně jednou za půl až tři čtvrtě roku. S prezidentem hovořili i o aktuální situaci ve vládě a shodli se, že není důvod ke konci kabinetu.