Primátorem Prahy je Pirát Zdeněk Hřib, opozice ho nepodpořila

Praha má po více než měsíci od voleb nového primátora (zdroj: ČT24)

Novým pražským primátorem je Pirát Zdeněk Hřib. Na ustavujícím jednání ho zvolilo 39 z 65 zastupitelů. Ti vybrali také čtyři primátorovy náměstky a šest radních. Budou rovněž vytvářet zastupitelské výbory, u kterých má ke koaličním plánům výhrady opozice. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu mají většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů.

„Věřím, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí i občany,“ uvedl nově zvolený primátor Hřib. Dodal, že plánuje zapojit do práce například v oblasti IT i opoziční zastupitele.

Vedle primátorských povinností se chce Hřib zaměřit právě na IT a usilovat o výrazné snížení nákladů města na informační systémy. Další pro primátora důležitou oblastí je problematika smart city, tedy „chytré“ řízení města s využitím moderních technologií. 

ANO se snažilo koalici rozštěpit, navrhlo Pospíšila

Hnutí ANO navrhlo na post primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09/Spojené síly). Předseda TOP 09 a europoslanec by podle šéfa klubu ANO Patrika Nachera funkci zvládl lépe než Hřib, kterému opozice vyčítá politickou nezkušenost. Pospíšil nominaci nepřijal a řekl, že podporuje nového primátora. „Úspěšný Hřib rovná se úspěšná Praha,“ konstatoval Pospíšil.

Zastupitel ANO a bývalý ministr financí Ivan Pilný také neúspěšně navrhl, aby se členové vedení města volili v tajné volbě. Zastupitelé ODS hlasovali proti zvolení Hřiba, ANO se zdrželo.

Hlaváčka a Marvanovou podpořilo i ANO

Zastupitelé zvolili také čtyři náměstky primátora. Podle očekávání se za Spojené síly stal prvním náměstkem s gescí územního rozvoje architekt Petr Hlaváček a náměstkem pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Za Prahu sobě obsadil pozici náměstka pro finance Pavel Vyhnánek a dopravu v metropoli bude mít jako další náměstek na starosti Adam Scheinherr. Jediný náměstek, kterého podpořila i část opozice, byl Hlaváček, pro kterého hlasovali zastupitelé za ANO.

Do křesla radního pro majetek za Spojené síly zasedne Jan Chabr (TOP 09) a Hana Marvanová (STAN) bude mít na starosti legislativu. Adam Zábranský (Piráti) bude mít v gesci bydlení a otevřenou radnici a další Pirát Vít Šimral školství, sport a volný čas. Za Prahu sobě si vezme Hana Třeštíková na starost kulturu a sociální oblast spolu se zdravotnictvím Milena Johnová. Hnutí ANO podpořilo Marvanovou, pro ostatní radní nikdo z opozice ruku nezvedl. 

Pospíšil ani lídr Prahy sobě Jan Čižinský v radě nebude. Oba budou předsedy zastupitelských klubů svých stran a hnutí. Pospíšil uvedl, že místo v radě raději přenechali lidem, kteří mají v dané gesci expertní znalosti, a že jako předsedové zastupitelských klubů ponesou oba za koalici politickou zodpovědnost.

Udženija: Praha sobě je „totalitně zapouzdřené uskupení“

Předsedkyně klubu ODS Alexanda Udženija koaliční strany kritizovala, že po volbách nevyslyšely jejich výzvy k jednání, což zástupci koalice popřeli. Prahu sobě pak označila za „totalitně zapouzdřené uskupení“. Její lídr Čižinský se podle ní zachoval nečestně, když před volbami opustil KDU-ČSL a založil vlastní hnutí. ODS podle ní ztratila důvěru i v TOP 09 a STAN, které považovala za své přirozené politické partnery.

Nacher mimo jiné upozornil na to, že i když Piráti požadovali konec kumulace funkcí, radní Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly) působí jako starosta Lysolaj a Hana Třeštíková (Praha sobě) jako místostarostka Prahy 7. Hřib ke kumulaci funkcí uvedl, že od všech radních očekává práci pro Prahu na plný úvazek a uvítá, pokud se dotčení radní svých dalších funkcí vzdají. 

Volby v Praze těsně vyhrála ODS se 14 mandáty. Strana by měla obsadit placené místo předsedy kontrolního výboru. Na druhém, třetím a čtvrtém místě skončily se stejným počtem 13 zastupitelů Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Hnutí ANO má 12 zastupitelů.