Ministerstvo dokončuje zákon pravidelně navyšující peníze do zdravotnictví

Ministr Vojtěch: Pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce zajistí přítok peněz do systému (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) představí do dvou měsíců návrh zákona na automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Šéf zdravotnického resortu to konstatoval v Událostech, komentářích. Jde o jedno z opatření, které jde ruku v ruce s doporučeními OECD, která v pondělí české zdravotnictví dostalo.

„Mimo jiné představíme do konce roku návrh zákona, který nastavuje takzvanou automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. To znamená nějaké postupné zvyšování příspěvku ze státního rozpočtu do systému veřejného zdravotního pojištění, což si myslím, že bude určitá garance toho, že peníze v něm budou v budoucnu narůstat,“ řekl ministr v Událostech, komentářích.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučila českému zdravotnictví řešit některé problémy s ohledem na stárnutí populace, které podle ní nevyhnutelně povede k růstu výdajů na péči.

Pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce, jimiž jsou děti, nezaměstnaní či senioři, by měla systému zdravotnictví zaručit pravidelné navýšení peněz.

Vyměřovacím základem pro odvod pojistného na zdravotní pojištění je nyní polovina příjmů z podnikání či výdělečné činnosti po odpočtu výdajů. Minimální základ byl pro letošní rok stanovený na 14 989 korun. U živnostníků minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění činí 2024 korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro lidi bez zdanitelných příjmů je to 1647 korun. U zaměstnaných dosahuje sazba pojistného 13,5 procenta z vyměřovacího základu příjmu – 4,5 procenta platí zaměstnanec a částku ve výši devět procent odvádí zaměstnavatel.

Zaměření na dlouhodobou péči

Ministr také zdůraznil, že do budoucna je nutné zaměřit se na podporu úhradových mechanismů dlouhodobé péče. „My doposud řešíme především akutní péči, ale ta dlouhodobá byla v minulosti trošku popelkou. A je pravdou, že, v souladu s doporučeními a s daty, která jsou varovná, musíme posílit právě i dlouhodobou péči,“ uvedl Vojtěch.

Ve stárnoucí populaci totiž stále víc lidí bude potřebovat následnou a dlouhodobou péči. Proto je podle Vojtěcha nutné zajistit dostatečný počet lůžek a posilovat komunitní a domácí péči.