Meteorologové přepisují rekordy: Během dne jich padlo přes 60, noc byla málem tropická

Silný vítr přivál do Česka teplý vzduch z Balkánu. Noc na úterý se dokonce přiblížila tomu, aby se vůbec poprvé v historii dalo hovořit o tropické noci v říjnu. Nejtepleji bylo v Mošnově na Novojičínsku, kde meteorologové naměřili 19,8 stupně, což je zatím nejvyšší říjnová noční teplota za celou ČR. A záplavu rekordů přineslo i počasí během dne: v úterý padl rekord na 64 stanicích ze 147, které měří alespoň 30 let. Vůbec nejtepleji - 21,4 stupně Celsia - bylo opět v Mošnově.

Dosavadní nejvyšší říjnová noční teplota byla 18,9 stupně Celsia. Naměřili ji 8. října 2009 v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku a 1. října 1975 ve Vizovicích na Zlínsku.

V noci na úterý byl tento rekord překonán kromě Mošnova také třeba v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde bylo 19,3 stupně. Noc na úterý se málem stala první říjnovou tropickou nocí v historii měření teplot v Česku, chyběly k tomu dvě desetiny stupně Celsia.

„Jako tropická noc se bere, pokud teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia. Teplota pod tuto hodnotu klesla jen v důsledku nestandardního chodu teploty na začátku noci a ne ráno,“ vysvětlil meteorolg ČT Pavel Borovička.

V České republice se tropické noci vyskytují především v červenci a srpnu, jen výjimečně v jiných měsících.

Rekord padl i v pražském Klementinu

Přes den pak byla překonána řada teplotních rekordů: kromě Mošnova například i v Holešově na Kroměřížsku. Rekord z roku 2001 pak padl i v Děčíně, v úterý tam bylo 21 stupňů.

Rekord padl i na nejdéle fungující meteorologické stanici v zemi v pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775. Už ve 14:00 tam naměřili 19,8 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro 30. říjen držel rok 1841, kdy bylo 18,9 stupně.

Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky stojí za výrazným oteplením silný vítr, který do Česka přivanul v průběhu noci velmi teplý vzduch z Balkánu. „Nyní mají stanice na východě republiky přes 21 stupňů Celsia. Od večera se oteplilo o deset až patnáct stupňů,“ uvedl.

Silný vítr také od rána komplikuje provoz na mnoha železničních tratích. Důvodem jsou většinou stromy, které spadly na koleje. Problémy jsou i na silnicích. Řada domácností je bez proudu.

V Česku platí kvůli silnému větru až do 21. hodiny výstraha pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. 

Předpověď na středu už tak vysoké teploty neslibuje. Meteorologové očekávají nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia, na jihu a východě Moravy a Slezska až 17 stupňů.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24