Babí léto pokračuje. Víkend opět bude slunečný a nadprůměrně teplý

90' ČT24: Počasí dál láme rekordy (zdroj: ČT24)

Slunečné a teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Až se rozpustí ranní mlhy, vystoupají teploty k 23 stupňům Celsia, a mohou tak znovu padat rekordy. V neděli v části Česka zesílí vítr, stále ale bude velmi teplo. Podobné počasí vydrží i v dalších dnech, první srážky se zřejmě objeví až ve čtvrtek. Sucho se přitom dál prohlubuje, Česko by potřebovalo, aby v zimě napadlo poměrně velké  množství sněhu, upozorňuje meteorolog ČT Michal Žák.

V sobotu bude jasno, jen ráno se mohou ojediněle objevit mlhy nebo nízká oblačnost. V noci teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, přes den vystoupí na 19 až 23 stupňů Celsia.

„Slunce by mělo na většině území svítit po celý den. Ale najdou se i místa, kde po ránu a dopoledne můžou být mlhy nebo nízká oblačnost, především na jihu Vysočiny a v Jihočeském kraji. Mlhy nejsou vyloučeny ani na západě Čech. Během dopoledne se ale rozpustí a bude převažovat slunečno,“ říká meteorolog ČT Jan Šrámek.

„Nejteplejším místem z celé republiky by měl být sever středních Čech, kde budou teploty šplhat až k 23 stupňům. Naopak nejchladněji bude na Vysočině, kde budou teploty kolem 19 stupňů,“ dodává Šrámek.

Počasí o víkendu a v pondělí
Zdroj: ČT24

V neděli bude opět jasno. Noc bude zhruba o tři stupně teplejší, denní teploty budou stejně jako v sobotu mezi 19 a 23 stupni. Zesílí však vítr, který bude čerstvý, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu kolem 20 m/s.

Ráno bude teplejší tam, kde bude foukat vítr. „Po ránu může být ve větrných lokalitách v neděli i 15 stupňů. Kde bude foukat málo, bude jen kolem pěti stupňů. Nejchladněji bude po ránu v jihozápadních a západních Čechách. Během dne bude nejtepleji opět ve středních Čechách,“ uvedl meteorolog.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Také po víkendu zůstane ráz počasí podobný, jen teploty budou nepatrně nižší – mezi 17 až 21 stupni. Stále bude jasno nebo polojasno. Během pondělí ustane vítr. První oblačnost by se podle meteorologů mohla objevit v úterý večer nebo pravědpodobněji ve středu, ve čtvrtek se mohou místy objevit i přeháňky.

Sucho se dál prohlubuje

Podle meteorologa ČT Michala Žáka by mírné ochlazení mohlo přijít až na konci října. Kromě vysokých teplot přinesl letošní rok také velké sucho. To se dále prohlubuje. „Sucho má dopady na stromy, na keře, které potřebují vláhu celoročně,“ uvedl Žák. Sucho velmi negativně ovlivňuje stav povrchových i podzemních vod, které jsou na většině území pod normálem. Nejhorší situace je podle něj ve východních Čechách a v horských oblastech.

„Letošní léto, jaro a začátek podzimu nepřinesly úplně extrémní teploty v tom ohledu, že bychom zažili nové teplotní maximum, ale dalo by se to shrnout slovy, že je teplo pořád,“ řekl Žák a dodal, že tento vývoj souvisí se změnou klimatu. Výrazné oteplování podle něj začalo až od 70. let minulého století. Stejně tak se v posledních dekádách začala častěji opakovat suchá období.

Nebezpečí představuje nedostatek sněhu, dodal Žák. Ideální by podle něj bylo, kdyby v průběhu zimy napadlo poměrně velké množství sněhu, které by pak zjara pomalu tálo. Takový scénář ale není příliš pravděpodobný, domnívá se meteorolog ČT.