K urnám může přijít zhruba 64 tisíc prvovoličů

Příští týden se může poprvé zúčastnit voleb zhruba 64 tisíc lidí. Přibližně takový počet mladých letos slaví osmnácté narozeniny v období mezi prezidentskými a komunálními volbami. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V roce 2000 se v období, které odpovídá rozmezí mezi letošními prezidentskými a komunálními volbami, narodilo v České republice 64 800 dětí. Tyto děti letos slaví osmnáctiny a v příštím týdnu se tak mohou k urnám vydat vůbec poprvé.

Přesný počet prvovoličů ale statistický úřad nezná. Některé z narozených dětí už nemusí být naživu anebo odešly ze země. Jiní mladí lidé se ale do Česka přistěhovali. Proto podle ministerstva vnitra počet prvovoličů zhruba odpovídá uvedenému číslu.

Poprvé půjde volit například Sarah Baráková z Vyškova. Osmnácté narozeniny oslavila letos v březnu. K urně půjde, přestože s nabídkou kandidátek není spokojená. „Mně osobně vadí, když někdo nejde volit. Myslím si, že je to zahozený hlas,“ vysvětluje.

Na volebním lístku bude označovat jednotlivé kandidáty. „Pro mě je to volba lidí, které znám,“ dodává prvovolička. Uvítala by, kdyby se po volbách ve Vyškově zlepšila dopravní situace a kdyby vznikl nový prostor pro pořádání kulturních akcí. „Teď řeším maturitní ples a ve městě není místo, kde by se dala udělat akce pro více než 300 lidí,“ tvrdí. 

Mladí mají o volby zájem

Poblíž Brna bude poprvé volit také Veronika Tupá. Osmnáct let jí bylo krátce po prezidentských volbách. Bude studovat žurnalistiku na Masarykově univerzitě a o politice se často baví i se svými vrstevníky. Na tom, kdo bude v příštích letech vést malou obec Holubice, jí záleží.

„Očekávám změnu k lepšímu. Například v tom, jak se obec staví k životnímu prostředí, protože to je upozaděné téma,“ vysvětluje. Uvítala by také, kdyby Holubice více podporovaly kulturní vyžití mladých lidí.

Pavlína Kašparová z Doks k volbám půjde, protože je pro ni důležitá občanská angažovanost. „Záleží mi na tom, jak bude vypadat město, ve kterém žijí moji rodiče a kam se budu vracet na víkend, až budu na vysoké škole,“ říká.

Pavlína je studentkou maturitního ročníku gymnázia a na škole se podílela na organizaci studentských voleb. O sněmovních i prezidentských volbách se podle ní na škole hodně diskutovalo, komunální volby ale tak velké téma nejsou. „Pár spolužáků kandiduje, ale určitě to není běžné,“ říká.

Volit může každý občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku 18 let. Takový volič může k volbám přijít už v pátek. I ti, kteří slaví osmnáctiny až v sobotu 6. října, se tak mohou voleb zúčastnit a svůj hlas do urny vhodit už v pátek 5. října.