Ministr spravedlnosti: Stát se bude chtít dohodnout s klienty H-Systemu na odškodnění, ale ne se všemi

Odpovědnost státu v kauze H-System ministr spravedlnosti nevidí (zdroj: ČT24)

Kam zmizel majetek H-Systemu a tím i vklady klientů po krachu společnosti v 90. letech? Na to justice nedokázala ani po dvaceti letech trvání kauzy přijít. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek ale odmítá, že by za to stát nesl zodpovědnost. V Interview ČT24 však připustil, že se s poškozenými v kauze bude chtít stát dohodnout na náhradě škody. Ale jen s některými.

Klienti H-Systemu, kteří po krachu společnosti před více než 20 lety přišli o vklady, jež jim měly zajistit nové bydlení v Horoměřicích u Prahy, mají naději na odškodnění státem. Avšak pouze ti, kteří byli účastníky trestního řízení, které skončilo amnestií tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause.

Podle ministra spravedlnosti Kněžínka (nestraník za ANO) jde asi o šedesát poškozených. Těm už v minulosti stát přiřkl odškodnění 2314 korun. „Mně ta částka přijde směšná. Minulý týden jsem se sešel se zástupci poškozených a bavili jsme se o možnosti smírného řešení,“ řekl ve čtvrtečním Interview ministr ČT24 Kněžínek.

A podle něj jsou tak nyní dvě možnosti. „Buďto necháme ty desítky sporů doběhnout do konce a uvidíme, jak soudy rozhodnou, proběhne tam celá řada odvolání, dovolání, možná i ústavních stížností, to potrvá možná ještě několik let. Anebo si sedneme k jednomu stolu, uděláme si kalkulaci podle nyní už objektivně existujících kritérií a pokusíme se uzavřít smír,“ řekl Kněžínek.

Cílem by podle ministra mělo být dohodnout se, jaké odškodné stát vyplatí. „To se týká ale pouze těch, kteří o něj dříve požádali. Do řízení už není možné vstoupit,“ upozornil ministr.

Chyba je v zákonech 90. let, za ty stát nenese zodpovědnost, tvrdí ministr

Sumu, o jakou by se mohlo jednat, však podle něj není možné vyčíslit. „U každého bude částka vycházet jinak, protože každý do něj vstupoval v jiném okamžiku. Výše náhrady se odvíjí od délky trestního řízení. Určitě se nebavíme o stovkách tisíc korun ani jednotkách tisíc, jsou to spíše desítky tisíc korun,“ dodal s tím, že soudy v minulosti rozhodovaly o odškodnění v rozmezí od 2300 korun do 150 tisíc. „Většina z nich se pohybovala kolem čtyřiceti tisíc korun,“ dodal Kněžínek.

Andrej Babiš: Klienty H-Systemu nemůžeme odškodnit plošně (zdroj: ČT24)

Jinou odpovědnost státu v kauze ministr nepřipouští. „Pokud jde o odpovědnost za samotné konkurzní řízení, tady já odpovědnost státu nevidím. Nevím, na základě jakého právního titulu by měl stát dál finančně kohokoliv odškodňovat,“ řekl.

„Je to chyba státu, ke které došlo v 90. letech, a to, co dnes po dvaceti letech vidíme, je důsledek tehdejšího stavu, tehdejších zákonů, tehdejší společnosti, tunelování. Já si myslím, že stát v tomto případě platit nemá, nemá na základě čeho, “ dodal ministr spravedlnosti.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.