Ministerstvo chystá změny maturit. Na zkoušky z češtiny bude více času, zkrátí se archivační doba

UDÁLOSTI: Ministerstvo školství připravilo novelu maturitní vyhlášky (zdroj: ČT24)

Budoucí maturanti by mohli mít u zkoušek velkorysejší podmínky. Ministerstvo školství připravilo novelu maturitní vyhlášky, která mírně pozmění některá pravidla pro psaní testů a písemných prací, jiné budou i podzimní termíny ústních zkoušek. Změny chystá také CERMAT, jež se po chybách v jarní části maturit rozhodl rozšířit počet odborníků, kteří testy kontrolují.

Novela vyhlášky by měla přinést několik změn, které se dotknou jak samotného průběhu maturitních zkoušek, tak i dalších povinností, jež školy v souvislosti s maturitami mají.

Maturantů by se měla týkat především změna času na obě písemné zkoušky z češtiny. Na didaktický test dostanou místo dosavadních 60 minut nově 70. Na písemnou práci pak budou mít 110 minut. To sice odpovídá dosavadním pravidlům, zatím si však museli maturanti prvních dvacet minut rozmýšlet téma, a teprve pak začali psát. Toto rozdělení však nyní padne.

„Nebudeme omezovat žáka z hlediska výběru. Záleží jen na něm, kdy začne psát vlastní práci,“ uvedl ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání ministerstva školství Petr Bannert.

Změní se také termín ústních zkoušek u podzimních maturit a zpřesní podmínky u maturit handicapovaných žáků.

Maturity se skladují 45 let

Další úpravy, které ministerstvo školství připravuje, se již netýkají maturantů, měly by však usnadnit situaci školám. Ty začínají mít přeplněné sklady, protože mají v současnosti povinnost skladovat dokumenty související s maturitami desítky let. „Maturitní zkoušky a maturity se musí archivovat 45 let,“ upřesnila předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Změna vyhlášky by mohla dobu pro archivaci dokumentů zkrátit na pouhých pět let.

Sami ředitelé by šli ve změnách ještě dále. Domnívají se, že by bylo vhodné prodloužit kromě délky zkoušky z češtiny i čas, který žáci mají na test z matematiky. „Víme, že s tím mají studenti problémy,“ podotkla Renata Schejbalová.

Novela vyhlášky je nyní v meziresortním vyhláškovém řízení, měla by začít platit 1. října. Dotkne se tak již maturantů v příštím školním roce, nikoli však těch, kdo půjdou ke zkouškám letos v podzimním opravném termínu.

Naopak již podzimního termínu se dotknou změny, které se rozhodl zavést CERMAT. Ten se rozhodl oslovit více expertů, aby kontrolovali zadání testů. Ti dosavadní na jaře přehlédli, že jedna z otázek v češtině měla dvě správné odpovědi.