Rakovina plic zabije v Česku přes pět tisíc lidí ročně. Lékaři prosazují preventivní screeningy

Události: Lékaři tlačí na prevenci rakoviny plic (zdroj: ČT24)

Rakovina plic je nejčastějším onkologickým onemocněním, na které pacienti v Česku umírají. Choroba je zrádná tím, že plíce při ní nebolí, a lékaři tak nádor objeví často jen náhodou ve chvíli, kdy už ho nedokážou odstranit. Letos se proto čeští pneumologové poprvé zapojili do mezinárodního dne této nemoci. Po vzoru zahraničních kolegů chtějí v Česku prosadit preventivní screening plic.

Diagnózu rakoviny plic si každý rok v Česku vyslechne šest a půl tisíce lidí. Jen tisícovku z nich se podaří zachránit. Tato čísla se už léta nemění, což by lékaři chtěli změnit.

Pneumologové hledají hlavně možnosti, jak nádor u pacientů zachytit dřív, aby se dal ještě účinně léčit. Alespoň u kuřáků, kteří cigaretami hlavně sobě, ale i svému okolí riziko onemocnění rakovinou významně zvyšují, by proto do budoucna chtěli provádět preventivní screeningová vyšetření.

„Chceme se posunout ze stadia, kdy po pěti letech umře osmdesát procent našich pacientů, do stadia, kdy jich po pěti letech zemře jenom deset až patnáct procent,“ říká primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí ve Vojenské nemocnici v Praze Jiří Votruba.

Vznik screeningových center ale zatím brzdí nedostatek peněz. „Samotná metoda nízkovoltážní výpočetní tomografie není právě levná. I zabezpečení nárůstu těchto vyšetření po stránce personální bude vyžadovat nějakou organizační podporu,“ vysvětluje předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslav Kolek. Lékaři jednají o možnostech financování se státem i se soukromými sponzory.

Strašná zpráva přišla bez varování

Jednou z pacientek, kterou zasáhla zpráva o neoperovatelném plicním nádoru, je Miloslava Hošková. Loni v zimě upadla na lyžích. K velké modřině na stehně se brzo přidala jiná bolest. „Bolelo to jakoby nad pupíkem. Ale hrozně, to jsem v životě nezažila. Jako když vás rozpárají mečem,“ popisuje Hošková.

Až to ji přivedlo k lékaři. Nejdřív zamířila k obvodnímu a potom na gastroenterologii. Rentgenový snímek jejích plic ukazoval pokročilé stadium rakoviny. Do té doby přitom měla pocit, že je zdravá.

Podobný příběh může vyprávět i Milan Jurák. Dva dny před Vánocemi roku 2016 šel k lékaři s kašlem. „Kolega v práci mi řekl, že už to nemůže poslouchat, ať si zajdu k doktorovi,“ říká Jurák. V nemocnici mu místo léků na kašel nasadili chemoterapii. „Už to bylo pozdě, už to nebylo léčitelné operací,“ popisuje nečekaný verdikt.

V léčbě rakoviny se v současnosti testuje řada nových přístupů. Lékaři se však shodují, že nejúčinnější a nejdůležitější je právě prevence.