České nebe zaplňují drony. Místa se „zákazem vletu“ ukazuje speciální aplikace

Události: Pilotům dronů slouží speciální aplikace (zdroj: ČT24)

Amatérským i profesionálním pilotům dronů slouží aplikace Airmap. Vyrobit ji nechaly odborné letecké instituce, aby zvýšily bezpečnost provozování bezpilotních letadel, kterých už lidé vlastní desetitisíce. Aplikace především vyznačí pilotům zakázané zóny.

Zájem o létání s drony mezi Čechy stoupá. Už vloni se počet lidí, kteří mají létání s bezpilotním letadlem jako koníček, pohyboval v řádech desetitisíců. Letos se však očekává, že bude uživatelů ještě více.

Podle spoluzakladatele společnosti DronPro Alexe Novotného je důvodem cenová dostupnost. „Na trhu se objevily drony, jejichž cena začíná na třech tisících,“ upozorňuje Novotný.

Zákaz platí pro letiště i přírodní rezervace

S tím stoupá také riziko, které s sebou létající stroje přináší. Drony mohou ohrozit majetek, zdraví i životy lidí. Zvlášť nebezpečný je provoz dronů v okolí letišť. Jen letiště v Praze kvůli dronům už čtyřikrát odklánělo provoz, aby zabránilo možné srážce. Neohlášené drony piloti letadel ani dispečeři na radarech totiž většinou nevidí.

Nová aplikace pro piloty dronů má nebezpečným situacím zabránit. „Podá základní informaci pro toho pilota, jakým způsobem, v jaké oblasti a do jaké výšky se s tím dronem může pohybovat,“ říká mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Zakázané oblasti jsou na mapě ohraničené červenou barvou. V Česku se kromě okolí letišť nesmí létat například nad věznicemi anebo v přírodních rezervacích. „Zároveň zjistí, zda ten vzdušný prostor není rezervován pro jiný bezpilotní létající prostředek,“ upozorňuje na další funkci mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

V případě mimořádných událostí, jako jsou například záchranné akce, můžou dispečeři na aplikaci vyznačit nebezpečné místo. Pilot dronu se o rizikové oblasti dozví prakticky ihned a může se jí bezpečně vyhnout.