Babiš uvedl Krčála do čela resortu práce a sociálních věcí. Malá převzala ministerstvo spravedlnosti

Petr Krčál převzal resort práce a sociálních věcí. Vystřídal tak Jaroslavu Němcovou. Soustředit se chce hlavně na podporu seniorů a rodin. Přes prázdniny pak plánuje připravit příslušné balíčky novel zákonů. Premiér Andrej Babiš pak uvedl do úřadu i novou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou.  Zaměřit se chce na novelu insolvenčního zákona a novelu trestního řádu. Na tiskové konferenci také odmítla pochybnosti o originalitě své diplomové práce.

„Budu se snažit naplnit schválené programové prohlášení, na kterém jsme se společně (ČSSD a ANO) dohodli. Chci začít přípravou dvou dokumentů – seniorským a rodinným balíčkem,“ řekl Krčál.

„Ministerstvo práce je důležitý resort a je tu plno výzev, které bychom chtěli v menšinové vládě realizovat společně. S ministrem si sedneme a vyměníme názory na problematiku,“ řekl po uvedení ministra do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO).

Krčál si za svůj úkol stanovil personální stabilizaci resortu. O prázdninách by chtěl také obsadit místa náměstků, která jsou po měsících stále volná. Na ministerstvo se má vrátit do křesla náměstka pro zaměstnanost Jiří Vaňásek, který z funkce letos odešel. Na další dva posty náměstků jsou vypsaná výběrová řízení. Jména svých spolupracovníků, které si přivede do úřadu, chce Krčál zveřejnit v pondělí na tiskové konferenci. V ten den se chystá uvést do úřadu své politické náměstky.

Krčál se mohl stát ministrem už v Sobotkově vládě

Nový ministr bude muset řešit také problémy s informačními systémy. Ministerstvo v čele s Němcovou podalo 11 trestních oznámení kvůli zakázkám, které vyhlásil resort za vedení bývalé šéfky Michaely Marksové (ČSSD). Krčál řekl, že případy revidovat nebude.

Oficiální nástup ministra do sídla resortu práce se měl konat v 16:30, o dvě hodiny se ale opozdil. Premiér se zdržel na jednání EU v Bruselu.

Krčál se mohl stát ministrem práce už začátkem roku 2014 v Sobotkově vládě. Z osobních důvodů tehdy nominaci odmítl. Resort pak vedla jeho stranická kolegyně Michaela Marksová, jíž po nějakou dobu dělal Krčál politického náměstka.

  • Narodil se 20. srpna 1964 ve Velkém Meziříčí. Vystudoval Střední odborné učiliště strojírenské ve Žďáru nad Sázavou, později si doplnil maturitu. Po škole pracoval ve Žďárských strojírnách a slévárnách, a to do roku 1986. Vysokoškolské vzdělání získal na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na Institutu mezioborových studií Brno a Univerzitě Jana Amose Komenského.
  • Stranickou kariéru odstartoval v roce 1989, kdy těsně před sametovou revolucí vstoupil do KSČ. V ČSSD je členem od roku 1996, působil jako tajemník a později předseda Okresního výkonného výboru ČSSD Žďár nad Sázavou. V letech 2009–2013 byl statutárním místopředsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Kraje Vysočina. Od roku 2013 je předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Kraje Vysočina. Mimo to byl v letech 2012–2014 členem předsednictva ČSSD.
  • V letech 2002 a 2006 uspěl v komunálních volbách do zastupitelstva obce Polnička v okrese Žďár nad Sázavou. Do vyšší politiky vstoupil v roce 2008, kdy se dostal do zastupitelstva Kraje Vysočina. Měl na starosti sociální oblast, prorodinnou politiku, protidrogovou prevenci a multikulturní spolupráci.
  • Během své kariéry působil na ministerstvu obrany i na ministerstvu sociálních věcí. Od ledna loňského roku je náměstkem vnitra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu na Úřadu vlády ČR.
  • Zdroj: Wikipedia, Vlada.cz

Malá chce zintenzivnit komunikaci s profesními skupinami. Pochybnosti o originalitě své diplomové práce odmítla

Premiér Babiš uvedl do úřadu také novou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou. Ta v čele resortu vystřídala Roberta Pelikána. 

„Možná by bylo férové, abyste paní ministryni nechali aspoň sto dní, aby ve své funkci ukázala, jestli na to má, abyste byli shovívaví,“ řekl poté Babiš  na tiskové konferenci novinářům. Ministryně pak znovu odmítla pochybnosti o originalitě diplomové práce, kvůli které ji kritizují některé opoziční strany.

„Velmi mě tato kauza mrzí, protože to téma, které jsem v diplomové práci psala, bylo téma, které mě zajímalo. Opravdu jsem se tomu věnovala řadu měsíců, využívala jsem různé zdroje. Bohužel nemohu vyloučit, že jsem někde zapomněla uvést citaci, ale určitě ne úmyslně,“ řekla Malá. Upozornila, že práce v pořádku prošla kontrolním systémem a u zkoušky ji obhájila.

Pirátům, ODS a TOP 09 se také nelíbí její dřívější výrok, kdy mluvila o možném odkladu Babišova stíhání v dotační kauze kolem Čapího hnízda do doby, až skončí volební období.

Mezi prioritami ministryně zmínila například novelu insolvenčního zákona a novelu trestního řádu. „Určitě je prioritou zrychlení vymahatelnosti práva a co považuji v této chvíli za úplně nejdůležitější, je zintenzivnění komunikace se všemi profesními skupinami, které po tom volají. Chci je zapojit do procesů, myslím, že pro řízení ministerstva je jejich hlas a jejich názor zásadní,“ řekla Malá. 

V nejbližší době chce Malá také zahájit diskusi s předsedy krajských soudů o nových pravidlech pro výběr soudců. „Protože se z jejich strany ozývají nesouhlasné projevy a já bych opravdu ráda věděla, jaký jejich názor je a v čem vidí problém,“ dodala. 

Narodila se 1. října 1981 v Moravské Třebové. Vystudovala zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně, studium zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Následně vystudovala právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Externě vyučuje na Fakultě podnikatelské VUT v Brně.

Než vstoupila do politiky, byla společnicí a jednatelkou několika firem. Od roku 2013 je zapsána v seznamu mediátorů a jako právnička se věnuje i sociální péči. 

Do hnutí ANO vstoupila v roce 2013. V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala v Lelekovicích v okrese Brno-venkov. Nebyla sice zvolena, zastupitelkou se stala až jako první náhradnice. Z funkce odstoupila v květnu 2017. V krajských volbách v roce 2016 už byla zvolena a nyní je v Jihomoravském kraji náměstkyní hejtmana Bohumila Šimka (ANO). Od podzimu 2017 je také poslankyní za ANO a místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Je známa svou loajalitou k premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Malá je podruhé vdaná, manžel Ondřej Malý je advokát a insolvenční správce. Má dvě dcery a syna.

Taťána Malá
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK