Diplomku Malé škola ověřovala, ale jen mezi slovenskými texty. Kritika kvůli podezření z plagiátorství sílí

Události: Podezření z plagiátorství zesílilo kritiku Taťány Malé (zdroj: ČT24)

V nominaci do vlády se objevila z čista jasna, ale ještě před uvedením Taťány Malé do úřadu ministryně spravedlnosti premiérem Andrejem Babišem (ANO) se objevil malér. U její magisterské práce z roku 2011 specializovaný systém na odhalování plagiátů ukázal opakovanou shodu s příspěvky na internetu nebo s diplomovou prací na obdobné téma, kterou její autor odevzdal o pět let dříve. Upozornil na to ve čtvrtek Český rozhlas. ODS vyzvala Babiše, aby Malou vůbec neuvedl do úřadu.

Jedním z odborníků, kteří práci zkoumali, byl také Jan Mach z Vysoké školy ekonomické. Použil při tom systém využívaný řadou vysokých škol v Česku a našel shodu s diplomovou prací napsanou v roce 2006 na brněnské Masarykově univerzitě.

Poukázal dokonce na pasáž pravděpodobně převzatou z původní práce i s překlepem. „Nepatrné rozdíly lze zpozorovat například v podmínkách, za kterých se po podílí se na výchově dítěte manžel rodiče dítě,“ zní věta, kterou obsahuje původní práce i diplomka Taťány Malé.

Systém ale odhalil shodu i s dalšími zdroji. „Prvním z nich byla učebnice České rodinné právo, ze které bylo přejato mnoho textů, struktura a další podrobnosti,“ přiblížil Jan Mach. Sama novopečená ministryně pochybnosti o originalitě diplomové práce odmítá s tím, že na studované škole prošla. „Předpokládám, že škola, na které jsem studovala, jakousi kontrolu udělala, měla jsem nějakého oponenta a ten práci uznal, že je v pořádku,“ uvedla pro Český rozhlas Malá.

„Co se týká mé diplomové práce, já jsem ji opravdu psala sama, velmi mě ta kauza mrzí,“ uvedla Malá poté, co byla premiérem Babišem uvedena do úřadu. „Nemohu vyloučit, že jsem někde nemohla zapomenout citaci,“ dodala. Podle ní to ale nebylo úmyslně.

Kontrolní systém slovenské školy neobsahoval české texty

Svou práci před sedmi lety obhájila na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Text prošel před závěrečnou zkouškou systémem kontroly a žádná citační shoda z něj nevzešla. „Školitel nebo oponent neměli důvod zkoumat, jestli jde o nějaké plagiátorství. Posudek školitele a vedoucího byly dobré až výborné,“ přibližuje mluvčí školy Jana Žjak.

Kontrolu všech absolventských prací mělo v roce 2011 na starosti pracoviště slovenského ministerstva školství a tehdy s ní teprve začínalo. Dostupná databáze prací byla výrazně chudší než v současnosti. Potíž je také v omezení pouze na slovenské texty.

„Obsahoval práce podané ve Slovenské republice. Pokud byly napsané česky, tak je obsahoval, ale neobsahuje korpus českých závěrečných prací, tedy českých vysokých škol,“ vysvětluje ředitel Centra vědecko-technických informací SR Ján Turňa, proč by shoda s českými zdroji nemusela být vůbec odhalena.

„Případná nedokonalost informačního systému, za který je odpovědný stát, Centrální registr závěrečných prací, nemůže být interpretována jako pochybení školy,“ uvedla vysoká škola, která od roku 2014 patří do české skupiny Prosperita holding. Škola doplnila, že údajná pochybení za případný nečestný postup Malé nejsou odpovědností školy.

Podle PEVŠ nemá nyní škola vůči Malé žádnou disciplinární pravomoc, protože její závěrečná práce byla obhájena a studium řádně ukončeno. Ve zkušební komisi byli i zástupci české akademické obce. Slovenský zákon o vysokých školách zpětné odnětí titulu neumožňuje.

Odpovědnost je na ANO, zní z ostatních stran

Premiér Babiš má za to, že by měla Malá v čele resortu dostat šanci, aby sama ukázala, zda obstojí a zůstane. „Paní ministryně mi dala svoje stanovisko, já si myslím, že to je v pořádku, a já jí přeju, aby to všechno přežila ve zdraví,“ řekl poté, co ji uvedl do úřadu. ČSSD nominaci Malé nijak nekomentuje. „Je odpovědností hnutí ANO,“ říká jasně předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Komunisté měli k nové ministryni spravedlnosti výhrady zejména proto, že premiér Andrej Babiš s nimi její jméno nekonzultoval. Do sobotního rozhodnutí o tom, zda vládu podpoří, odmítají situaci kolem vlády komentovat. „Veškeré následky za případné pochybení či skandály nese premiér Andrej Babiš,“ soudí zas předseda SPD Tomio Okamura.

ODS v reakci vyzvala Babiše, aby Taťánu Malou vůbec do úřadu neuvedl. Nemá podle občanských demokratů na funkci odbornou ani morální kvalifikaci. Navíc považují její jmenování za účelové. „Já jsem přesvědčen o tom, že nominace Taťány Malé dává za pravdu těm, kteří tvrdí, že má řešit kauzy trestního stíhání pana premiéra,“ tvrdí místopředseda strany Martin Baxa.

Už při jmenování Malé totiž pravicová opozice poukazovala na výroky Malé o možném odkladu stíhání premiéra Andreje Babiše do skončení volebního období.

Vydáno pod