Jurečka: Zdanění církevních restitucí je čirý populismus, prohrané soudy by měl Babiš s komunisty zaplatit ze svého

Interview ČT24: Téma zdanění církevních restitucí je čirý populismus, říká Jurečka (zdroj: ČT24)

Dodatečné zdanění církevních náhrad je podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky čirý populismus. I začátečník v oblasti práva musí totiž jasně vědět, že touto cestou nelze zpochybnit platně uzavřené smlouvy, kritizoval v Interview ČT24. Podle jeho slov dokonce samotní někteří politici KSČM přiznávají, že u soudu nelze uspět, ale téma otevírají jen kvůli svým voličům.

„Kdyby si Andrej Babiš přečetl stanovisko současného ministra kultury, které přinesl na projednávání komunistického návrhu zákona, pochopil by, že tahle cesta je prostě slepá. To, že ji dělá, je čirý populismus a nadbíhání komunistům,“ řekl Jurečka.

Vláda v demisi letos v lednu zdanění církevních restitucí podpořila, i když připustila, že zákon pravděpodobně povede k soudnímu sporu. Církve si podle stanoviska vlády mohou stěžovat u Ústavního soudu, že byla narušena jejich legitimní očekávání. Proti návrhu bylo právě ministerstvo kultury, podle něhož zákon znamená porušení smluv o majetkovém vypořádání s církvemi.

Jurečka připomněl, že Ústavní soud už jednou zákon o vyrovnání s církvemi a náboženskými spolky posuzoval a neshledal na něm nic nezákonného. „Jsou tady jasné judikáty Evropského soudního dvora. Pokud jsou na nějaký zákon navázány smlouvy, které jasně říkají, a smlouva s církvemi a náboženskými společnostmi jasně říká, že se smlouva váže na zákon platný k danému dni, není tedy možné přijít, zákon změnit a restituce dodanit,“ vysvětlil místopředseda lidovců.

„To prostě každý student práva v prvním ročníku chápe, že do čeho se pouštějí komunisté a Andrej Babiš, je čirý populismus, který nemůže Česká republika vyhrát,“ dodal Jurečka. Podle něj by bylo v tuhle chvíli férové, kdyby komunisté a Babiš také řekli, že soudní výlohy na předem prohraný soudní spor zaplatí oni sami a ne daňoví poplatníci.

Ať Babiš doloží, jak předražení náhrad vypočítal

Andrej Babiš se odvolává na to, že výpočet finančních náhrad, které jsou církvím a náboženským společnostem vypláceny za nevrácený majetek, je předražený a je potřeba ho zdanit. Premiér v demisi uvádí, že předražení bylo ve výši 50 miliard.

„Je tady studie Vysoké školy ekonomické, která tehdy byla pro zákonodárce podkladem,“ upozornil Jurečka a zdůvodnil výši výpočtu náhrad tím, že šlo o průměrnou částku za metr čtvereční všech pozemků včetně stavebních pozemků.

„Pokud Andrej Babiš dnes říká, co říká, tak má doložit a podat jasné důkazy o předražení. Nikdy ale neřekl zdroj ani jak k částce dospěl,“ zdůraznil místopředseda KDU-ČSL.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v neděli řekl, že kdyby se závazek vládních stran o zdanění církevních restitucí neobjevil v dohodě s KSČM o podpoře menšinového kabinetu, komunisté by vládu nemohli tolerovat, a naopak by jí mohli vyslovit nedůvěru. V návrhu programového prohlášení menšinové vlády ANO s ČSSD se však o církevních restitucích nemluví.