Bouřky zvedly na západě Česka hladiny, v Zaječově chystali evakuaci

Zprávy: Vydatné srážky rozvodnily některé menší toky (zdroj: ČT24)

Na západě, jihozápadě a jihu Čech udeřily bouřky. V Karlovarském kraji působily potíže už od rána, odpoledne dokonce silné srážky způsobily lokální záplavy. V povodí Berounky zvedl přívalový déšť hladiny řek a meteorologové varují, že na pomezí středních a západních Čech hrozí i třetí stupně povodňové aktivity. V Zaječově na okraji Brd připravují evakuaci obyvatel. Podle meteorologa Josefa Hanzlíka už ale nejsilnější bouřky odezněly.

„Nejsilnější bouřky jsou již za námi, situace se během nočních hodin zlepšuje. Bouřky se stále vyskytují, ojediněle na Příbramsku, ale nejsou již tak silné. Za noc by bouřky měly ještě zeslábnout,“ řekl Hanzlík ve čtvrtek po 23:00 večer.

KARLOVARSKÝ KRAJ: Odpoledne vyjeli hasiči například k čerpání vody ze sklepů ve Skalné, ale tamní silnice jsou místy kvůli přívalům vody nesjízdné. Například v Povodí voda z potoků zaplavila most a silnice je pro auta nesjízdná. Některé domy se tak kvůli vzedmutým potokům ocitly na ostrovech.

„Na silnice stéká voda z okolních polí a luk a dochází k lokálnímu zaplavení části silnic. Jedná se především o komunikace v okolí Velkého Luhu, Skalné či Plesné na Chebsku,“ varovali hasiči na Facebooku.

Bouřky způsobily i lokální výpadky proudu, bez energie byli lidé například v Sokolově. Hasiči zasahovali také u havárie osobního auta, které narazilo do svodidel na dálnici D6 u sjezdu na Sokolov.

Události: Na Karlovarsku udeřily bouřky a přívalový déšť (zdroj: ČT24)

Déšť zvedl hladiny řek, výstraha platí až do pátečního večera

PLZEŇSKÝ KRAJ: Od odpoledne až do osmi večer museli kvůli přívalovým dešťům vyrazit hasiči do terénu bezmála třicetkrát, nejčastěji kvůli odčerpávání vody v okolí krajského města. „Půl metru vody bylo po silném dešti po celé vesnici Kotovice na jihu Plzeňska,“ uvedl mluvčí krajského sboru Petr Poncar. Stejně jako při středečních bouřkách měl potíže i dům v Cebivi na Tachovsku, který korytem bývalého potoka vyplavuje voda ze zdejšího rybníka. I zde ji odčerpávají hasiči.

Prudké srážky tradičně rozvodnily i Holoubkovský potok a řeku Klabavu u Rokycan, které dosáhly první stupně povodňové aktivity. V oblasti Brd spadlo za uplynulých čtyřiadvacet hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční, výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů. V zasažené oblasti navíc nadále prší.

Český hydrometeorologický ústav proto varoval, že na Příbramsku, Rokycansku a v okrese Plzeň-jih mohou některé menší toky dosáhnout nejvyššího povodňového stupně. Bouřky budou pozvolna slábnout během nočních hodin.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Bouřné počasí ve čtvrtek večer přidělalo práci i středočeským hasičům, a to především na Příbramsku a na Berounsku. Červený potok v Hořovicích a Litavka v Příbrami dosáhly druhého stupně povodňové aktivity.

V Zaječově nedaleko Rokycan v pozdních večerních hodinách kvůli rozvodnění Jalového a Mourového potoka vyhlásili dokonce třetí stupeň povodňové aktivity a zahájili evakuaci obyvatel. V obci je celkem hlášeno patnáct set obyvatel. Třetí stupeň povodňové aktivity je také na vodní nádrži v Obecnici na Příbramsku.

JIHOČESKÝ KRAJ: Do Českých Budějovic bouřky dorazily v podvečer, voda zatopila sklepy některých domů a silnice ve městě a silný déšť poškodil respirium Jihočeského divadla; poničená je hlavně omítka v interiéru. Do objektu se voda dostala patrně kvůli netěsnosti na střeše.

Na Českobudějovicku i Českokrumlovsku bouře připravila řadu domácností o elektřinu, energetici však začali výpadek záhy odstraňovat. Kvůli počasí také přestaly v okolí Budějovic jezdit některé vlaky, protože bouřka podle SŽDC na řadě míst tratí poškodila zabezpečovací zařízení.

Výstraha ČHMÚ před bouřkami platí do pátečního večera
Zdroj: ČT24

„I zítra s bouřkami musíme počítat, na jihu je čekáme místy, ojediněle i silné,“ říká meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která platí až do pátečních 23:00 hodin, zahrnuje spolu s Karlovarským a Plzeňským krajem také Jihočeský, Vysočinu a Jihomoravský kraj. Spolu s tím se dotýká také části Ústeckého kraje a středních Čech.