Historické gondoly poprvé zamířily z italských Benátek na pražskou Vltavu

Události ČT: Válečné gondoly poprvé v historii zamířily z italských Benátek na pražskou Vltavu (zdroj: ČT24)

Stejné historické gondoly jako na benátských kanálech vůbec poprvé i na hladině Vltavy. Ale ani v Itálii je nevidí často – jen jednou do roka – při závodě historických lodí Reggatta Storica. Barokní lodě opustily Benátky poprvé v dějinách, příležitostí k tomu byly pražské slavnosti Navalis.

Vltavu, Karlův most a svatého Jana Nepomuckého pojí právě slavnosti Navalis. Zápůjčku povolila benátská radnice právě díky českému světci. Je patronem Benátek a také všech gondoliérů. Jeho socha stojí na soutoku kanálů Grande a Cannaregio.

Do Prahy cestovaly sedmnáct metrů dlouhé a tři tuny těžké gondoly pět dnů. Z kamionů je na hladinu Vltavy přesunul speciální jeřáb. Úplně poprvé se tak dotkly sladké vody. Plavbu na řece otestovali i italští gondoliéři.

Malou stranou a přes Karlův most v úterý v podvečer prošlo tradiční procesí. Koně v čele průvodu byli ozdobeni v moravském duchu, protože podvečerní mši ve svatovítské katedrále na Pražském hradě celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. 

Vrcholem akce pak bylo večerní představení, kdy na Vltavě pluly za zvuků barokní hudby a pod svitem ohňů benátské gondoly ve slavnostní regatě na místě, kde byl umučený Jan Nepomucký údajně shozen z Karlova mostu. 

První hudební vystoupení na lodích se v Praze konalo už v roce 1627. V úterý večer připomněl jednoho z českých patronů například koncert více než padesáti symfoniků a ohňostroj.

Stopa Jana Nepomuckého je i v italských Benátkách v kostele San Polo. Na gotické fresce nad vchodem si světec z okna prohlíží Karlův most. A sakristie kostela ukrývá dokonce relikvie Jana Nepomuckého. Doma jsou válečné gondoly ve starobylé loděnici Arsenal.