Slonková: Policie mě naháněla i na porodním sále, teď je situace vážnější. Chce diskreditovat

Události, komentáře: Tlak vůči nám se stupňuje, tvrdí investigativní novináři (zdroj: ČT24)

Trojice investigativních novinářů Sabina Slonková, Janek Kroupa a Jaroslav Kmenta minulý týden oznámila, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit a odradit od další práce. V posledních měsících totiž museli opakovaně vypovídat ke kauzám, které se týkají premiéra Andreje Babiše. Inspekce obecně potvrdila, že prověřuje možné úniky informací ze spisů, jakékoli zastrašování ale odmítla. Stejný postoj zaujala i policie.

Jaroslav Kmenta z magazínu Reportér, Janek Kroupa z Českého rozhlasu a Sabina Slonková ze serveru Neovlivní.cz upozornili, že jim od inspekce a policie přišla série předvolání kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz, které se týkají premiéra Andreje Babiše.

V daných věcech už přitom na úřadech vypovídali. Podle nich je akce zjevně koordinovaná a jejím vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku. „Obávám se, že to není normální. Je to něco, co se děje, ale normální to není,“ okomentoval situaci v pondělních Událostech, komentářích České televize Kroupa.

Podle reportéra Radiožurnálu Kroupy se v televizním studiu trojice novinářů pohromadě viděla podruhé v životě. „Takhle ve třech jsme se nikdy nesešli,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích České televize. Podle novináře magazínu Reportér Jaroslava Kmenty je však spojuje práce nezávisle na sobě na kauzách, v jejich pozadí stojí premiér v demisi Andrej Babiš.

Kmenta: Babiš je přesvědčen, že mu naše práce vzala hlasy

„Sabina dlouhodobě zveřejňuje citlivé, zajímavé informace týkající se kauzy Šuman. Janek Kroupa rozpracovává věci týkající se kauz okolo nahrávek kauzy Šuman nebo o pozemcích Agrofertu. Já jsem třeba zveřejnil řadu odposlechů týkající se staré kauzy, v níž figuroval i Andrej Babiš, z České konsolidační agentury, a pak jsem zveřejnil knížku Boss Babiš,“ shrnul společné jmenovatele Kmenta.

„Tohle všechno Babišovi hodně znepříjemňuje život v politice a podle mých informací z jeho interního okruhu je přesvědčen, že mu to vzalo zčásti nějaká procenta ve volbách,“ dodal Kmenta.

Šéf hnutí ANO se ostatně právě vůči Slonkové již dříve vymezil, když prohlásil, že patří k novinářům, kteří žijí „jen nenávistí“ k jeho osobě. „Podobnou větu jsem slyšela už od několika premiérů. Myslím si, že jsme neměli právě dobré vztahy ať s Václavem Klausem, nebo s Milošem Zemanem, když byl premiérem. Za vlády Mirka Topolánka se odehrála situace, kdy mě policisté naháněli kvůli výslechům na porodním sále, takže ono to tak opravdu není,“ komentovala výrok Slonková.

„Píšeme zrovna o tom, kdo je u moci, protože ten má největší vliv na naše životy, takže je logické, že se snažíme, aby byl pod největší kontrolou. Ten dotyčný člověk si samozřejmě může myslet, že jsme si na něj zasedli, ale já myslím, že když se podíváme do historie, tak nás ve chvíli, kdy odešli z politiky, ti lidé přestali zajímat,“ dodala. „Můžu Andreji Babišovi slíbit, že až odejde z politiky, tak nás zajímat skutečně přestane. Není to o tom, že bysme si na něj zasedli.“

Podle Kroupy každý z nich už podobných výslechů za svou kariéru absolvoval desítky. „Z mého pohledu se tlak stupňuje, i za mnou chodili lidé, kteří mě asi v dobré víře varovali,“ řekl Kroupa.

„Zjistili jsme, že výslechy, které se tváří jako věci, které spolu navenek nesouvisí, mají ve skutečnosti jedno tělo, v pozadí kterého se kdosi snaží konstruovat to, že jsme součástí jakéhosi spiknutí a používá to jako prostředek k tomu, aby mohl zjišťovat naše zdroje, aby mohl nasazovat kupříkladu operativní techniky a bůhví co dalšího. Proto jsme usoudili, že je potřeba tu věc veřejně pojmenovat a zároveň s tím ještě něco dělat,“ řekl Kroupa.

Slonková: Je zakázka nás zdiskreditovat

Také Sabina Slonková podle svých slov za svou téměř pětadvacetiletou praxi absolvovala desítky výslechů. „Tentokrát ta situace je skutečně jiná, protože všichni tři jsme nezávisle na sobě dostali informace o tom, že je jakási zakázka nás nějakým způsobem diskreditovat, pracovat na nás. Proto jsme usoudili, že tentokrát je situace vážnější, než kdykoli byla,“ řekla Slonková s tím, že trojice novinářů netuší přesně, kdo je hybatelem v pozadí.

Všechny případy, kvůli kterým byli v poslední době předvoláni, však spojuje osoba premiéra v demisi Andreje Babiše. Podle Kmenty vypadají výslechy jako sběr informací. „Domnívám se a mám k tomu vážné indicie, že to má sloužit lidem blízkým Andreji Babišovi nebo přímo Andreji Babišovi,“ dodal kmenový autor Reportéra.

„Posledního půl roku jsem dostával informace z dobrých zdrojů o tom, že Andrej Babiš nás má plné zuby, konkrétně prostě mě, Sabiny a Janka. A ty důvěryhodné zdroje říkaly, že bude dělat všechno pro to, aby nám znepříjemnil život,“ řekl Kmenta.

„To jsem v historii vždycky házel za hlavu, protože jsem si říkal, že to můžou být nějaké spiklenecké teorie, ale kroky, které činily různé policejní složky, ať policie, nebo GIBS, najednou ukazovaly, že je na tom něco pravdy a mě to hrozně zarazilo,“ dodal.

Vnitro jako rezervoár cenných informací

Trojice novinářů také vidí jako logickou snahu Andreje Babiše ovládnout v koaliční vládě ministertvo vnitra, což podle Kroupy může být legitimní snahou, záleží však na skutečných úmyslech politika. Právě na obsazení tohoto ministerstva také zkrachovala koaliční jednání mezi hnutím ANO a sociálními demokraty. 

„Jde o klíčový resort a každý, každý, kdo vyhraje volby, tak se snaží ten resort mít pro sebe, právě proto, že se tam shromažďuje vlastně největší penzum informací, ještě předtím, než se třeba dostane ke státnímu zastupitelství, tedy do resortu spravedlnosti,“ řekla Slonková. 

„Policie je vojensky řízený orgán. Jak chcete ovlivňovat státní zástupce? To je soubor jednotlivců, kteří jsou principielně vedeni k tomu, aby své nadřízené příliš neposlouchali. Tady ale máte druhou entitu, která je naopak vedena k tomu, že když jim řekne něco šéf nebo prezident nebo náčelník, tak sklapnou podpatky a splní příkaz. A kde je jednodušší něco případně ovlivňovat nebo zjišťovat?“ položil řečnickou otázku Kroupa.