Trestně stíhaný premiér je pro ČSSD velký problém, komentoval případný návrat k jednání s ANO Zimola

Jiří Zimola, Jakub Michálek a Vladimíra Dvořáková v pořadu Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Na dubnovém sjezdu ČSSD převažoval názor, že trestně stíhaný předseda vlády je pro případné další vyjednávání s hnutím ANO pro sociální demokraty problém. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš k tomuto postoji sociálních demokratů údajně napomohl svým přístupem k vyjednávání, neochotou dělat kompromisy, napadáním koaličních partnerů, ale také svou nečitelností.

„Pokud by ta jednání měla být znovu vůbec zahájena, tak by o tom muselo rozhodnout předsednictvo strany. Andrej Babiš by musel říct už nějaké jasné podmínky. A já předpokládám, že tou první a hlavní podmínkou by byla záležitost týkající se jeho osoby,“ uvedl Zimola.

Od únorového sjezdu prý členové sociální demokracie změnili svůj postoj. „Za sedm týdnů k dubnovému pokračování sjezdu se atmosféra ve straně změnila a převážilo to, že s trestně stíhaným předsedou vlády je to pro sociální demokracii velký problém,“ konstatoval Zimola.

Ke změně podle Zimoly přispěl velkou měrou Babišův přístup k vyjednávání: „Svou neochotou udělat kompromisy, svou neochotou přistoupit na námi nabízené ústupky, svými neustálými výpady proti nám jako koaličním partnerům. Ale také tou nečitelností, na kterou jsme poukazovali.“

V přístupu Andreje Babiše k vyjednávání vidí problém i politoložka Vladimíra Dvořáková: „Andrej Babiš považuje za svou výhodu, že on je ten úspěšný člověk z byznysu. Ale jestli jsem úspěšný businessman, tak likviduji konkurenci. To politik nemá.“

Babiš nám nabízel ministerstva, kde řešil personální problémy, uvedl Zimola

Jedním z důvodů krachu vyjednávání mezi hnutím ANO a ČSSD byla i neochota Andreje Babiše svěřit sociálním demokratům ministerstvo vnitra. Podle Zimoly stála strana o tento rezort a také o ministerstvo financí kvůli probíhajícímu vyšetřování premiéra v demisi kvůli podezření z dotačních podvodů. „Je tedy logické, že to byly tyhle dva rezorty. A musím říct, že tenhle náš požadavek byl jen a jen proto, abychom my mohli garantovat nezávislost vyšetřování i nyní,“ řekl Zimola.

Události: Politická situace v Česku (zdroj: ČT24)

Babiš ale údajně nabídl ČSSD ministerstvo spravedlnosti. To ale sociální demokracie odmítla. „Ono je zajímavé povídat si o tom, jaká ministerstva nám nabídl. Většinou to byla ministerstva, kde řeší nějaký svůj personální problém. A zrovna v sobotu se po rozhodnutí Roberta Pelikána (odejít z politiky) ukázalo, proč nám třeba zrovna nabízel ministerstvo spravedlnosti,“ konstatoval Zimola.

Michálek: Úloha prezidenta republiky v tomto procesu vyjednávání je být také moderátorem

Posun v sestavování vlády by mohl nastat po schůzce Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. „Čekám, že si pak Andrej Babiš skutečně pozorně vyslechne slova pana prezidenta a začne se chovat nikoliv jako šéf firmy, kde jsou všichni zvyklí poslouchat, kde nikdo není ochoten dělat kompromisy, natož se snad u toho jednacího stolu ozvat a vzepřít se šéfovi,“ slibuje si Zimola od schůzky.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka by měl prezident zastávat také funkci moderátora jednání. „Úloha prezidenta republiky přeci v tomto procesu vyjednávání je být také moderátorem vyjednávání politických stran. Takže prezident republiky by měl jednat s předsedy politických stran, kteří vystupují ve vyjednávání. Případně s jejich vedením tak, abychom se maximálně snažili o to, aby nějaká vláda vznikla, protože to je hlavním úkolem politiků po volbách,“ konstatoval.

Pokud by jednání o nové vládě skončila neúspěšně, měl by podle Michálka prezident zvážit, zda jejím sestavením nepověřit někoho jiného, kdo bude mít větší šance sestavit vládu, která by získala důvěru.

Předčasné volby strany odmítají

Jednou z diskutovaných variant řešení problémů se sestavováním vlády jsou i předčasné volby. Ty ovšem Andrej Babiš opakovaně odmítl.

Stejný postoj zastává i sociální demokracie. „Předčasné volby bych vyloučil, protože na nich nemá zájem politická reprezentace, zvlášť ve spojení s komunálními volbami, a nemá na nich rozhodně zájem ani pan prezident, který opakovaně řekl, že volby nevypíše,“ uvedl Zimola.

Pokračování ve vyjednávání upřednostnil i Michálek: „Nejdřív se má jednat, vynaložit maximální úsilí, aby vláda, která má důvěru sněmovny, vznikla. My jsme ochotni jednat o těch scénářích, které odpovídají naší strategii.“

Tuto variantu předčasných voleb ale nevylučuje politoložka Vladimíra Dvořáková. „Je to jedna z alternativ. Ale je důležité si ujasnit, jak ty volby vyvolat. Je to málo pravděpodobné, samozřejmě pokud by se postupovalo, jak odpovídá duchu ústavy. Tedy pokud by se v tuto chvíli řeklo, že není možné, aby pan premiér Babiš sestavil vládu, byl by tím pověřen někdo jiný, proběhl druhý, případně třetí pokus, tak poté je cesta k předčasným volbám otevřena,“ uvedla.