Zima je pryč, spíše než jaro začíná rovnou léto

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Jaro o sobě dává vědět, ačkoli teploty budou nyní spíše takřka letní. Již v úterý vystoupí ke 20 stupňům, ve středu bude ještě tepleji a slunečno a kolem 20 stupňů by mělo být i o víkendu. Podobné počasí by mohlo vydržet i v týdnu následujícím.

Noc na úterý sice při pohledu na oblohu nevypadala vlídně – od západu a jihozápadu přilétaly mraky – ve skutečnosti to však byla předzvěst oteplení. Jestliže před dvěma týdny ještě silně mrzlo a minulý týden byl stále vhodný pro teplé bundy, nyní je nejvyšší čas obměnit šatník. Odpoledne vystoupají teploty v Čechách až na 20 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku na 14 až 18 stupňů. Teplo bude i na horách, kde se teploměry zastaví na 11 stupních.

„Důvodem výrazného oteplení je příliv teplého vzduchu od jihozápadu až jihu. Nadále k nám bude proudit,“ přiblížil meteorolog Vladimír Piskala.

Počasí 4.–6. 4.
Zdroj: ČT24

Ještě tepleji (17 až 21 stupňů) bude ve středu, a přestože se ve čtvrtek a pátek počasí zkazí – obloha se zatáhne, místy bude pršet a teploty klesnou na 16, v pátek dokonce jen pod 13 stupňů – celkový trend se nezmění. Víkend by opět měl být slunečný s nejvyššími teplotami kolem 20 stupňů. Teplé počasí by mělo vydržet ještě v příštím týdnu, dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu však naznačuje, že poté by mělo přijít výraznější ochlazení.

Teploty dosahující ke 20 stupňům nebo ještě výše lze sice označit za jarní, ale na počátek dubna jsou docela vysoké. „Vzduch je o 8 až 10 stupňů teplejší, než obvykle bývá,“ poukázal Vladimír Piskala. Dubnovému standardu bude odpovídat spíše podmračený čtvrtek či pátek s 9 až 13 stupni.

Počasí 3.–10. 4.
Zdroj: ČT24

Přestože mrazy, které Česko svíraly ještě v polovině března, jsou prozatím na většině území republiky minulostí, stále se najdou místa, kde nad ránem naměří pod nulou – například v Borových Ladech na Šumavě bylo brzy ráno až minus 2,4 stupně. I to však bude v příštích dnech patrně zapomenuto. Noční minima stoupnou o dva až tři stupně, ačkoli v nocích na pátek a zejména sobotu se k bodu mrazu zřejmě opět přiblíží.