Silný vítr vlétl na hory, zastavil lanovku na Sněžku

Vítr na horách sílí. Český hydrometeorologický ústav vydal na neděli výstrahu, podle které dosáhne v západní části Moravy, na Českomoravské vrchovině a také v hornatých oblastech na severovýchodě a severu Čech v nárazech více než semdesátikilometrové rychlosti. Následky zatím poznaly Krkonoše, kde se kvůli prudkému větru zastavil horní úsek lanovky na Sněžku.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem platí od 8:00 až do 23:00. Týká se západní části Jihomoravského kraje (okresů Blansko, Brno-venkov a Znojmo), většiny Olomouckého kraje s výjimkou Jesenicka, celého Kraje Vysočina, Pardubického, Královéhradeckého a Ústeckého kraje a také Jindřichohradecka v jižních Čechách.

Výstrahu vydali meteorologové kvůli nárazům větru, které překročí rychlost 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu). Doporučili zajistit okna, dveře a zabezpečit například zahradní nábytek, skleníky nebo jeřáby a také počítat s možnými poryvy při řízení auta.

K nejsilnější nárazům zaznamenaným v neděli ráno patřily poryvy větru v obci Luká v Olomouckém kraji, kde dosáhl vítr rychlosti přes 90 km/h. Podobně silný ale byl i v Krkonoších, na Sněžce rovněž dosáhl v nárazech asi 90kilometrové rychlosti.

Turisté, kteří chtěli na nejvyšší horu Česka vyjet lanovkou, proto museli z Růžové hory pěšky – horní úsek smí jezdit pouze, když rychlost větru nepřesahuje 60 km/h. „Horní úsek určitě dva tři dny nepojede. Je tam silný vítr. Předpokládáme, že úsek na Růžovou bychom měli udržet v provozu, i když i tam fouká,“ řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Vzhledem k výstraze by si však měli turisté horské výlety rozmyslet. Meteorologové nedoporučují vyrážet na hřebeny.