Babiš chce důchodový účet od roku 2020. Podle něj měl vzniknout už za premiéra Zemana

V roce 2020 by měl vzniknout zvláštní důchodový účet, z něhož by se seniorům vyplácely penze. Do té doby by měl stát uskutečnit důchodovou reformu, která by měla mimo jiné obsahovat podnikové důchodové připojištění. Premiér v demisi a lídr hnutí ANO Andrej Babiš to uvedl v Otázkách Václava Moravce České televize.

„My ho (účet) chceme založit, aby bylo jasně vidět, kolik skutečně se na důchody vybírá,“ prohlásil Babiš. Podle něj není možné, aby důchodový účet vznikl současně s důchodovou reformou. „Ten může vzniknout až někdy v roce 2020, my musíme udělat tu reformu,“ uvedl.

Podle něj měl účet vzniknout již dříve. „Pan prezident (Miloš Zeman) byl premiérem, s panem (tehdejším ministrem průmyslu Miroslavem) Grégrem (ČSSD) prodali Transgas za 135 miliard a měl být vytvořen důchodový účet a někdo potom ty peníze zašantročil,“ prohlásil Babiš.

Andrej Babiš hostem pořadu Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě bychom chtěli v rámci důchodové reformy přijít s podnikovým důchodovým připojištěním, tak jak je to standardní v Evropě,“ uvedl Babiš. Poukázal na to, že z tuzemska odchází 250 miliard korun na dividendách do zahraničí. „Ty firmy tady zainvestovaly, ale samozřejmě my potřebujeme, aby tady nechaly víc peněz, nejenom v investicích a možná i podpoře sportu, kultury, ale hlavně i pro ty zaměstnance,“ řekl.

Při navrhování důchodové reformy se chce zaměřit také na to, že lidé v některých profesích nemohou pracovat až do 65 let, nebo na ženy s nízkými důchody nebo starodůchodce, uvedl Babiš.

Vláda plánuje důchodcům přidat

Vláda minulý týden schválila, že od ledna příštího roku by měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Musí to ale ještě schválit parlament. Návrh přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun. Vláda na to chce vzít peníze z privatizačních účtů.

Kvůli tomu posílá do Poslanecké sněmovny novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku, která to má umožnit. Ve fondu bylo ke konci loňského roku 21,96 miliardy korun. Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.