Hradec poslal do Afghánistánu stovku vycvičených pilotů. Další budou přijíždět ještě několik let

UDÁLOSTI: V Česku se už vycvičila zhruba stovka afghánských vojenských pilotů (zdroj: ČT24)

Zhruba sto vojenských pilotů afghánské armády prošlo základním výcvikem v Hradci Králové. Učí se létat s vrtulníky i letadly, afghánské vojsko si od absolventů českého leteckého výcviku slibuje zásadní zvýšení své bojeschopnosti, kterou neustále testují povstalci z Talibanu. Trojstranná spolupráce – Afghánci se učí, Češi je trénují a Američané to platí – by měla pokračovat i v příštích letech.

Létat. To je odvěký sen lidstva a afghánským vojákům a vojačkám, kteří přijíždějí do Hradce Králové, se plní. Procházejí základním leteckým výcvikem, odjíždějí tedy zatím s tím, že dokážou ovládat lehké vrtulníky či malá letadla.

Ambice ale mají větší. „Opravdu bych chtěla být bojovou pilotkou, létat se stíhačkou. Snad dostanu ještě další šanci a dokážu to,“ řekla 28letá absolventka základního kurzu. V afghánské armádě by ovšem zatím schopnost létat se stíhačkou neuplatnila. Vrcholem výzbroje jejích vzdušných sil jsou turbovrtulové bitevní super tucany A-29 a bitevní vrtulníky Mi-24.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle vedoucího výcviku letadel Jana Klazara se při výcviku projevují některé kulturní odlišnosti, ale nepředstavuje to zásadní problém. „Žádná z těchto odlišností neměla ani nemá na výcvik žádný vliv,“ míní.

Na výcvik do Hradce přijíždějí Afghánci od roku 2015 v 25členných skupinách a střídají se po patnácti měsících. „Mají pro nás obrovskou cenu. Až se vrátí do vlasti, posílí Afghánistán a zajistí mu stabilitu,“ řekl o absolventech náměstek kábulského ministra zahraničí Hekmat Karzaj.

Že frekventanty výcviku na královéhradeckém letišti po návratu domů nečeká idylický život, dokládá i skutečnost, že není možné ukázat obličej nikoho z nich. „Je to z bezpečnostních důvodů. Nechceme studenty zbytečně vystavovat jakémukoli riziku,“ vysvětlil projektový manažer Jan Riegert z podniku LOM Praha Trade. 

Výcvik afghánských pilotů začal v Česku už v roce 2015. I když v Hradci Králové již vycvičili stovku afghánských pilotů, budou i nadále přijíždět další. Výcvik je naplánovaný ještě na tři až pět let. Současně působí čeští vojenští instruktoři přímo v Afghánistánu, kde dále školí piloty vrtulníků Mi-17.