Babiš dál počítá s Pelikánem, navzdory tlaku Hradu. Jednání o důvěře chce urychlit, unavují ho

Co nejdříve chce mít Andrej Babiš, kterého prezident pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu, na stole dohodu. O snaze jednání urychlit hovořil předseda nynější vlády v demisi po setkání s odborářským předákem Bohumírem Dufkem. Babiš zároveň ujistil, že součástí jeho nového kabinetu bude Robert Pelikán. Lidové noviny přitom v pátečním vydání psaly, že by jej kvůli tlaku Hradu mohl v nové vládě nahradit bývalý ministr Nečasovy vlády a nynější náměstek na vnitru Petr Mlsna.

Kdo bude do roku 2021 v Česku vládnout, sice ještě není zřejmé, jen zvolna postupují i jednání ČSSD a ANO. Již se však objevují spekulace, kdo ze současných ministrů by v budoucí druhé Babišově vládě mohl chybět. Lidové noviny psaly o připravované náhradě ministra spravedlnosti Roberta Pelikána exministrem Nečasovy vlády Petrem Mlsnou. Andrej Babiš se jej však zastal.

„Já s ním mluvil, já osobně s ním počítám,“ uvedl premiér v demisi, který se zároveň snaží sestavit nový kabinet. Podle Lidových novin Pelikánovi uškodily jeho kritické postoje vůči Tomiu Okamurovi (SPD) a Zdeňku Ondráčkovi (KSČM). List píše také o tlaku Hradu, který by chtěl prosadit vydání hackera Jevgenije Nikulina do Ruska, přičemž o něj žádají i Spojené státy.

Robert Pelikán není jediným ministrem, o jehož budoucnosti se spekuluje. Podle serveru Info.cz by v novém kabinetu nemusela být ani Karla Šlechtová, která by zamířila do diplomacie. Andrej Babiš se však k její budoucnosti nevyjádřil. 

Babiše jednání unavují, chce je zrychlit

Ujistil zato, že chce, aby byla vyjednávání o nové vládě hotová co nejdříve. „Mě to unavuje, chtěli bychom už dělat věci podle programu, máme strašně moc nápadů,“ řekl Babiš po jednání s předsedou Asociace nezávislých odborů Bohumírem Dufkem.

K obnoveným jednáním s ČSSD řekl, že dospěla k návrhům na změny v programovém prohlášení vlády. „Musíme s nimi teď jednat, hned na začátku si říct, co nepřichází do úvahy a co můžeme diskutovat,“ dodal předseda hnutí ANO.

Premiér v demisi, který jedná o nové vládě a koalici či podpoře pro ni, chce před koncem měsíce informovat o pokrocích ve vyjednávání prezidenta Miloše Zemana. Upřesnil, že se domluvili na schůzkách, které se mají opakovat každý měsíc.