Kauza hejtmana Půty se stala argumentem stíhaných politiků. Je tu však pár rozdílů, upozorňuje STAN

Reportéři ČT: Hejtmanův prokletý projekt (zdroj: ČT24)

Kauza hejtmana Libereckého kraje Martina Půty se v poslední době dostává stále častěji do výroků vysokých politických představitelů. Příkladem obviněného politika se zaklínají premiér v demisi Andrej Babiš a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, kteří také čelí obvinění, ale i novopečený místopředseda ČSSD Jiří Zimola nebo třeba prezident Miloš Zeman. I přes obvinění uspěl Půta za Starosty a nezávislé (STAN) opakovaně ve volbách. Po obvinění se vzdal vedení STAN i poslaneckého mandátu. Už před šesti lety se případem zabývali Reportéři ČT, nyní se na něj podívali opět.

„Nejhorší pocit to byl hned na začátku, po sdělení obvinění. Člověk na tu situaci asi není nikdy úplně dost připraven, zvlášť když ví, že je obviněn z něčeho, co neudělal. Takže já jsem na tom pořád stejně, nejsem nijak nadšený z toho případu, ale vzhledem k tomu, že jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal, tak mi to dodává trochu klidu a jistoty, protože věřím na spravedlnost,“ hodnotí po letech liberecký hejtman situaci.

Stíhán je kvůli podezření ze zneužití zhruba padesátimilionové evropské dotace na vybudování centra pro geotermální energii. Kvůli podezření ze zneužití evropské dotace v obdobné výši je v případu Čapí hnízdo stíhán zase premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A možná právě tyhle podobnosti roztočily kolem případu Martina Půty politickou hru, při níž se politici odvolávají na kauzu libereckého krajského šéfa.

Zaklínání se Půtou. Je tu však pár rozdílů

Přestože z kauzy Starostové a nezávislí radost nemají, jejich místopředseda Vít Rakušan zdůrazňuje několik podstatných momentů. „Martin Půta nejenom, že se vzdal funkce poslance Parlamentu České republiky, ale on ve chvíli, kdy mu bylo na policii předáno obvinění, tak on ten samý den přestal vykonávat funkci předsedy hnutí STAN,“ podotkl pro Reportéry ČT.

Koncem ledna se na případ odvolal i současný místopředseda ČSSD a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Dostávám spoustu názorů od kolegů z ČSSD z celé republiky s poukazem na to, že například liberecký hejtman Martin Půta je obviněný a stejně kandidoval do sněmovny,“ uvedl Zimola, který před sjezdem sociálních demokratů oznámil svou kandidaturu na předsedu strany.

A znovu se případ libereckého hejtmana vrátil do hry v polovině února. Právě Starostové a nezávislí, za které byl na podzim zvolen do sněmovny Martin Půta, se totiž rozhodli začít s hnutím stíhaného Andreje Babiše vyjednávat o tom, za jakých podmínek by byli ochotni podpořit jeho vládu. A jednou z těchto podmínek je, že ministrem ani premiérem nesmí být stíhaný člověk. Politici z hnutí ANO Starostům samozřejmě připomněli jejich libereckého hejtmana a případ Půta byl zpátky jako bumerang.

Vyjednávání o vládě v poměru tří stíhaných ku dvěma nestíhaným

„Za hnutí ANO jsme tam byli pan premiér Babiš a já. Za hnutí STAN pan Martin Půta, také trestně stíhaný hejtman, a potom dva trestně nestíhaní – pan Jan Farský a pan Vít Rakušan. Takže poměr u stolu trestně stíhaných politiků vůči trestně nestíhaným byl 3:2,“ popsal jednání zástupců STAN a ANO místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

A STAN, jehož představitelům ve sněmovně vadí stíhaný Andrej Babiš v čele vlády, musí vysvětlovat, proč jim nevadí jejich vlastní stíhaný hejtman. „Hejtman jakéhokoli kraje v České republice nemá ze své pozice možnost žádným způsobem ovlivňovat vyšetřování jakékoli rozeběhnuté kauzy. Nemá pod sebou ministra spravedlnosti, nemá pod sebou ministra vnitra, nemá vliv na to, kdo bude vrchním státním zástupcem v České republice, nemá vliv na to, kdo bude policejním prezidentem,“ podotýká opět Rakušan.

Věc poslal státní zástupce k soudu

Zatímco Andrej Babiš je trestně stíhán a Jiří Zimola se už dozvěděl, že jeho policie stíhat ani nezačne, případ Martina Půty se mezitím posunul do další, závažnější fáze. Státní zástupce poslal k soudu obžalobu.

„Za podanou obžalobou si stojím. Sílu důkazů v současném stadiu trestního řízení je zbytečné jakkoli komentovat, protože předpokládám, že ty důkazy budou podrobeny hodnocení nalézacího soudu,“ tvrdí státní zástupce Radim Kadlček.

Martin Půta se ale funkce hejtmana nevzdá. „Já jsem dopředu avizoval už před krajskými volbami v roce 2016, že naopak očekávám, že se ta celá kauza dostane k soudu co nejdříve, tak abych mohl obhájit své dobré jméno, abych se mohl očistit u soudu,“ zdůrazňuje. Kauzu bude soudit liberecká pobočka ústeckého krajského soudu, konkrétně senát soudce Petra Neumanna.

„Považuju celou tu věc za jistě, do jisté míry nespravedlivou vůči mé osobě a pevně věřím, že to skončí brzy. I když se dívám na ty mediálně nejznámější kauzy a rozsah tady toho případu, tak si dovedu živě představit, že ta celá věc může trvat ještě přes další krajské volby,“ uzavírá hejtman pro Reportéry ČT.