Helena Králová nemůže soudit, s námitkou neuspěla

Soudkyně Helena Králová nezvrátila dočasné pozastavení své funkce. Obrátila se na Nejvyšší správní soud, jeho kárný senát však její námitky proti rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zamítl.

Soudkyně Helena Králová v minulosti rozhodovala v kauze Vojenského zpravodajství, kde je mezi obviněnými i manželka bývalého premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), a začala soudit také případ tzv. trafik pro poslance, kde rovněž figuruje Nečasová i její manžel Petr Nečas. Proti jejímu postupu však padly dvě žaloby a ministr spravedlnosti Královou dočasně zprostil funkce.

Suspendovaná soudkyně si stěžovala, ale její námitky nyní kárný senát NSS zamítl. Silnější důvod pro dočasné pozastavení funkce soudkyně shledal u žaloby, kterou podal sám ministr a jíž vytýká Heleně Králové nerespektování právního názoru a závazných pokynů vyšších instancí.

Stíhání lze předběžně považovat za rozumně zdůvodněné, uvedl kárný senát. Kdyby se totiž plně prokázala tvrzení z ministrovy žaloby, svědčilo by to o systematické a dlouhodobé neschopnosti rozhodovat v souladu se zákonem. Hrozba odvolání z funkce je proto reálná a postavení mimo službu představuje podle kárného senátu přiměřenou reakci jako nástroj předběžné opatrnosti.

Druhá žaloba, kterou podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, potom soudkyni Králové vytýká změnu názoru na zákonnost odposlechů v kauze trafik pro poslance,

Kárný senát námitky proti postavení mimo službu sice zamítl, ale zdůraznil, že to není náznak toho, jak rozhodne ve věcech samotných. Kárné žaloby veřejně projedná 14. února, Pelikán s Vávrou navrhují odvolat Helenu Královou z funkce soudkyně. Kdy padne rozhodnutí, nelze předjímat.

Senát zároveň podotkl, že kompetence ministra spravedlnosti pozastavit kárně stíhanému soudci výkon funkce je výjimečná, potenciálně zneužitelná, a proto musí být pod pečlivou soudní kontrolou. Kárný senát nesmí podlehnout tlaku politickému, mediálnímu ani „tlaku ulice“.

„Kárný senát při přezkumu rozhodnutí ministra spravedlnosti musí pečlivě vážit dva proti sobě stojící důležité zájmy – na jedné straně zájem na zachování nezávislosti soudní moci a ochraně zásady zákonného soudce, na straně druhé zájem na zachování důvěryhodnosti justice,“ řekl předseda kárného senátu Karel Šimka.

Rozhodnutí kárného senátu NSS znamená, že většina případů, které by měla Helena Králová soudit, zůstane ještě několik týdnů u ledu. Obvodní soud pro Prahu 1 je zatím nepředal jiným soudcům a nechystá se k tomu. „Vyčkáváme na výsledek kárného řízení,“ řekla mluvčí soudu Pavla Hájková. Dodala, že Králová zatím přišla pouze o případy s vazebně stíhanými, které si rozebrali její kolegové.