Podpoří KSČM další vládu? Trestně stíhaný premiér nevadí, rozhodne program, říká Grospič

Grospič: Ctíme presumpci neviny, hlavní je průnik v programu (zdroj: ČT24)

Komunisté dají důvěru či budou tolerovat jen takovou vládu, se kterou budou mít výrazný programový průnik. V Interview ČT24 to řekl předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM). Případné trestní stíhání premiéra by nemuselo být překážkou. Podle Grospiče strana ctí presumpci neviny.

Současné programové prohlášení vlády a způsob, jakým vláda vedla jednání o podpoře, podle komunistů vylučují toleranci i podporu kabinetu. Klíčové tak bude vyjednávání v druhém kole. Tady vyslala KSČM hnutí ANO jasný vzkaz.

„Když nejsme vítěz voleb, nemůžeme počítat s tím, že by programové prohlášení obsahovalo naprosto všechny podmínky nebo aspekty našeho programu. Pokud bychom ale měli vyslovovat důvěru jakékoliv vládě, mělo by tam být znát výrazné osvojení našich programových věcí. Za to jsme ochotni jednat o programových podporách druhé politické strany,“ řekl Grospič v Interview ČT24.

Na otázku, zda by komunistům vadil premiér, který by byl trestně stíhaný, Grospič odpověděl: „Pro nás bude rozhodující, nakolik se náš volební program promítne do případného programového prohlášení druhé vlády, která by eventuálně mohla předstupovat před sněmovnu.“

Strana bude podle Grospiče také ctít presumpci neviny: „Z toho důvodu by nám nemělo vadit, že je Andrej Babiš pověřený sestavením vlády. Druhá věc je politický rozměr a jeho dopady na vládu, kde bude takto vymezen předseda vlády a bude tím samozřejmě do velké míry ovlivňován v řadě kroků, které bude činit. Je to ale jeho odpovědnost a muselo by se ukázat, do jaké míry by byl schopen to jako osobnost ustát.“

Vydání Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání bude záležet i na stanovisku mandátového a imunitního výboru. To by mělo být jasné v úterý 16. ledna. Před výborem ten den vystoupí oba politici a rovněž bývalý vyšetřovatel Jiří Komárek. Jeho pozvání na výbor ve středu prosadili poslanci z ANO a SPD.

Zda bude Grospič hlasovat pro vydání nechtěl předjímat. „Počkám si ještě na výpověď a slyšení pana Babiše a Faltýnka. Sice ne mnoho, ale nějaké nové skutečnosti jsme se dozvěděli,“ uvedl.

Pokud se ale neobjeví zcela nové zásadní skutečnosti, které by do kauzy vnesly jiný pohled, tak se rozhodne konzistentně jako při hlasování v minulém volebním období. Tehdy zvedl ruku pro vydání obou poslanců.