Bývalého strážníka před patnáctiletým vězením nezachrání ani Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnost exstrážníka Pavla Koblížka, který má nastoupit na 15 let do vězení za vraždu muže a pokus o vraždu druhého. Je to tedy možná tečka za celým případem – platí loňské rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, podle kterého musí Koblížek do vězení. ČT informaci zjistila z databáze rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ústavní soud zatím nezveřejnil zdůvodnění odmítnuté stížnosti.

Pavel Koblížek podal ústavní stížnost v říjnu, nyní již je zřejmé, že ji Ústavní soud odmítl. Zatím se k tomu ale nevyjádřil ani soud samotný, ani advokát Pavla Koblížka Jiří Teryngel. „Klient si nepřeje publicitu,“ sdělil ČT.

Ve stížnosti Koblížek napadal postup obecných soudů. Vrchní soud v Praze loni v listopadu poslal bývalého strážníka za incident ve Vysokém Mýtě na 15 let do vězení za vraždu a pokus o další. Zrušil tak rozsudek královéhradeckého krajského soudu, který původně Koblížkovi za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví uložil podmínku.

Koblížek sice podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ale ten je odmítl. ČTK uvedla, že podle NS byla Koblížkova reakce na krátkou fyzickou potyčku neadekvátní, neměl prý důvod k obavám o život.

„Nad to nelze pominout tu skutečnost, že obviněný byl pod vlivem alkoholu a jako policista si musel být plně vědom, že užití střelné zbraně představuje vždy fatální riziko, přesto ji opakovaně použil vůči dvěma osobám,“ stojí v usnesení NS.

Na druhé straně Nejvyšší soud rozhodl o odkladu výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. 

Tři roky stará událost ve Vysokém Mýtě

Pavel Koblížek má jít do vězení kvůli incidentu, který se odehrál v prosinci 2014, kdy se opilý bývalý strážník spolu s dvěma muži domáhal vstupu na diskotéku. Koblížek obsluze ukazoval odznak strážníka a všichni požadovali vstup zdarma, ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich do chodby nastříkal pepřový sprej. Majitel klubu pak začal se svými dvěma bratry muže pronásledovat.

Bratři Koblížka podle verdiktu vyzývali, aby vyčkal na příjezd policie. Bývalý strážník byl ale podle nich agresivní a křičel, že je všechny zastřelí. Při následné potyčce mladšího z bratrů trefil do podbřišku, staršího střelil do hrudníku. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Koblížek se hájil tím, že o nastříkání pepřového spreje nevěděl a nechápal, co po něm bratři chtějí. Byli prý agresivní, proto vytáhl svou legálně drženou zbraň a varovně vystřelil do vzduchu. Bratři majitele klubu ho však podle jeho výpovědi napadli. Střílet prý začal proto, že se bál o svůj život. Hájil se tím, že oba výstřely byly vedeny do spodní části těl obou mužů.