Na Sněžce vanul orkán, stovky domácností bez elektřiny

Silný vítr odřízl ve čtvrtek odpoledne a večer od elektřiny stovky domácností hlavně v Ústeckém a Libereckém kraji a na Benešovsku. Poruchy energetická společnost ČEZ evidovala také na Karlovarsku a Krnovsku. V Libereckém nebo Olomouckém kraji působil vítr problémy i v dopravě, popadané stromy zastavily provoz vlaků na některých tratích. Na Sněžce dosahoval vítr síly orkánu, zaznamenán byl jeden z vůbec nejsilnějších nárazů (201 km/hod).

„Jedná se o desítky poruch na vedení vysokého a nízkého napětí,“ oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

V Ústeckém kraji bylo zasaženo zejména Děčínsko a Ústecko, v Libereckém pak Liberecko a Semilsko. Na Karlovarsku a Krnovsku byla podle Holingerové situace klidnější. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení a také ulomené izolátory.

„Do terénu okamžitě vyjíždějí poruchové čety a snaží se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve,“ uvedla mluvčí vpodvečer. Firma podle ní spolu s poruchovými četami posílila také dispečink i telefonní centrum ČEZ Distribuce, kam mohou zákazníci volat na linku 800 850 860 hlášení o poruchách. 

Na Sněžce dosahoval vítr rychlosti 200 km/hod

Silný vítr postihl během čtvrtka Německo a odpoledne se přesunul i nad Česko. Vůbec nejsilnější náraz zaznamenala polská meteorologická stanice na Sněžce: vítr tam dosahoval rychlosti až 201 km/hod, což je síla orkánu. „Dá se říci, že je to jeden z vůbec nejvyšších zaznamenaných nárazů na našem nebo poblíž našeho území. Vyšší byl pouze u orkánu Kyrill v roce 2007, kdy byla naměřena rychlost větru 216 km/hod,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Silný vítr zaměstnal v Libereckém kraji také hasiče, kteří zaznamenali přes 30 výjezdů ke spadlým stromům. Ty působily problémy i na železnici. Kvůli překážce na trati byl navečer zastaven provoz na dvou tratích, v úseku mezi Doksy a Jestřebí na Českolipsku a mezi Starou Pakou a Košťálovem na Semilsku. Spadlý strom zastavil provoz na trati také v Ústeckém kraji na Děčínsku mezi Mikulášovicemi a Vilémovem. 

Popadané stromy zablokovaly některé silnice, hasiči je postupně odstraňují. „Hasiči motorovými pilami stromy rozřezávají a z komunikací je postupně odklízí. V tuto chvíli nemáme hlášeny žádné zraněné osoby,“ uvedla po 19:30 krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Poruchy na elektrickém vedení jsou v kraji především na Liberecku a Semilsku.

Zhruba 40 výjezdů kvůli počasí zaznamenali hasiči z Olomouckého kraje. Nejvíce zásahů měli na Olomoucku a Šumpersku. „V drtivé většině jsou to popadané stromy či dráty elektrického vedení. Zasahujeme také na železnici u Starého Města na Šumpersku, kde stromy popadaly na železniční trať. Ve Šternberku jsme sundávali plachtový stan ze stromu,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Podle informací Českých drah byl provoz přerušen mezi Hanušovicemi a Starým Městem, kde jezdila náhradní autobusová doprava.

Před silným větrem hlavně na severu Česka varovali meteorologové. Ve středu uvedli, že v nárazech může mít rychlost 70 kilometrů v hodině a na hřebenech Krkonoš mohou poryvy dosáhnout až 125 km/h. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro všechny kraje s výjimkou Jihomoravského a Zlínského.