Poslanci budou rozhodovat jen o 16 zákonech, tři stovky jich už nestihnou

Události: Poslanci budou rozhodovat už jen o 16 zákonech (zdroj: ČT24)

Se začátkem září čeká poslance poslední jednání sněmovny před říjnovými volbami. Těmi jim skončí čtyřleté funkční období. Pořad schůze tento týden ladil organizační výbor, aby se na program dostaly pouze normy, které mají šanci dokončit legislativní proces. Schůze začne 5. září.

„Já bych byl rád, kdybychom to stihli během jednoho týdne. Nicméně některé body na pořadu jsou složité, takže se může stát, že se diskuse přeleje do týdne následujícího,“ uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Program je oproti předchozím schůzím stručnější – dokonce na něm vůbec nejsou druhá čtení zákonů, které by pak musely do výborů a do třetího čtení, ale na to už nebude čas. Normy, které teď budou poslanci projednávat, by měli schválit bez problémů. Největší debata se očekává u hlasování o vydání poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

První den mají projednat zákony zamítnuté nebo vrácené Senátem. Vrátilo se jich šest, dva z toho horní komora odmítla. Poslanci tak budou znovu hlasovat třeba o registru smluv nebo zákonu, které má odstranit duplicitu kontrol při čerpání dotací, tedy normu o řízení a kontrole veřejných financí.

Zákony zamítnuté nebo vrácené Senátem, o kterých mají poslanci hlasovat na zářijové schůzi
Zdroj: ČT24

„Předpokládám, že ty tisky schválí v podobě, ve které je vrátil Senát. Docela dobře to fungovalo, také o tom svědčí, že zhruba 50 procent zákonů, které Senát vrátil, bylo schváleno v podobě, jak je Senát vrátil,“ říká předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Pouze jediná norma je v prvním čtení – jde o lesní zákon, který zakazuje privatizaci státních lesů. Projednat ho chtějí poslanci ve zrychleném čtení, aby hned zamířil do Senátu. Stejně jako devět zákonů, které budou poslanci schvalovat ve třetím čtení.

„My jsme se snažili vybrat na tuto schůzi klíčové věci, které chceme doprojednat a které by neměly padat pod stůl,“ vysvětluje Hamáček. „Neočekávám, že by na téhle poslední schůzi byl nějaký dramatický boj. Tam už jsou většinou věci, které nemají větší politický náboj,“ míní poslanec Marek Benda (ODS).

Jedním z bodů má být vydání Babiše a Faltýnka

Je ale otázkou, kolik třetích čtení stihnou, protože o nich můžou hlasovat jen ve středu a v pátek. A hned ten první den, ve středu 6. září, začnou jednáním o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policii.

Ještě před tím bude o svém postoji debatovat poslanecký klub hnutí ANO, v minulých případech pro zbavení imunity hlasoval. Tentokrát ale mluví poslanec Radek Vondráček (ANO) o „výjimečných okolnostech“. „Vzhledem k tomu času před volbami a vzhledem k některým pochybnostem, a říkám to velmi korektně, co se týče policejního šetření. Takže ta debata nás čeká.“ 

„Předpokládám, že poslanci hnutí ANO se zachovají zodpovědně jako ve všech předchozích případech a vydají poslance Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Zablokovat jednání schůze nebo neschválit program bych bral jako pohrdání Poslaneckou sněmovnou ze strany hnutí ANO,“ řekl místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Spor očekávají někteří politici i v případě schvalování mezinárodních smluv. Celkem jich je 24 – mezi nimi Pařížská klimatická dohoda nebo smlouva CETA, která upravuje obchod mezi EU a Kanadou. „Největší problém máme se smlouvou CETA, protože ta snižuje kvalitu potravin a kvalitu ochrany spotřebitele,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip.

Všechno ale nakonec může narušit hned úvod schůze, debata a hlasování o programu. Právě kvůli bodu vydání dvou poslanců se může zatím plánované jednotýdenní jednání protáhnout na osm dní. Politici musí stihnout projednat 90 bodů.

Debaty o Čapím hnízdě i České poště zůstanou nedokončené

 V posledních měsících měli poslanci na programu téměř 300 bodů, a proto jich desítky vůbec neprojednali nebo skončili třeba ve druhém čtení. Celkem po této sněmovně zůstane na 290 zákonů a smluv, které spadnou pod stůl.

Jde třeba o vládní návrh o ochraně ovzduší nebo změny v zákoníku práce. Legislativní proces ale nedokončí ani desítky poslaneckých návrhů jako třeba úprava majetkového vyrovnání s církvemi nebo zajištění právní pomoci chudým lidem.

Neukončené návrhy na červnové schůzi
Zdroj: ČT24

Stále jsou také nedokončené dvě schůze sněmovny. Jednalo se o mimořádné body – z loňského března je otevřená debata ke kauze Čapí hnízdo, z října 2015 debata o zakázkách České pošty. Ani k jednomu bodu už se ale poslanci nedostanou.