Cesty už jsou večer průjezdné. Evropa zažila kritický den na silnicích

Události: Evropa zažila nejhorší dopravní víkend roku (zdroj: ČT24)

V Evropě nastal dopravně nejnáročnější víkend celého léta. Na většině cest se ale situace k večeru uklidnila. Doprava kolabovala proto, že se k Čechům nebo Rakušanům na cestě k moři přidávaly i miliony Němců, v nejlidnatějších spolkových zemích totiž začaly prázdniny. Navíc mířily do Maďarska tisíce fanoušků Formule 1.

Na českých dálnicích se večer situace uklidnila, kolony se tvoří jen na D1 na 71. kilometru směrem na Brno. Řidiči si tam počkají zhruba půl hodiny. Pozor by si měli dát i na uzávěrky, které provoz na D1 zpomalují.

Problémy byly v sobotu i u Osečka poblíž dálnice D11, kde se konala nelegální technoparty, anebo na D35 před sjezdem k Lipníku nad Bečvou.

V Rakousku byla dopravní situace podle mluvčího Ústředního auto-moto klubu Petra Vomáčky „z nejhoršího venku“ už zhruba v 15 hodin. „Pokud se chystáte na cestu, můžete vyrazit,“ doporučil odpoledne Vomáčka.

Doprava je klidnější i u Salcburku na dálnici A10 a také průjezd Brennerským průsmykem do Itálie už je večer bez větších zdržení.

Pokud řidič cítí povinnost dojet na určené místo včas a přitom dvě, tři hodiny čeká bezcílně v koloně, mohou mu takzvaně rupnout saze a může poškodit svým jednáním auta a řidiče kolem sebe. Řidiči by se proto měli dostatečně připravit na kolony: vzít dostatek tekutin a hračky pro zlobící děti, naučit se relaxovat i za volantem, připravit se na zdržení. Najít řešení, která se dají udělat v autě, a nespoléhat na zastávky na pumpě.
Martin Kořán
klinický psycholog z Asociace dopravních psychologů

Problémy se nevyhýbaly ani trase Vídeň - Štýrský Hradec, i když po 18. hodině už byly v porovnání s dopolednem minimální. Trasu při cestě k Jadranu anebo od moře domů často využívají právě čeští řidiči.

Na více místech ve Vídni či kolem ní mohli řidiči v sobotu narazit na popojíždějící proud aut, menší kolony se odpoledne tvořily také kolem Grazu. Bylo to dáno i různými opravami silnic.

Přechody mezi Slovinskem a Chorvatskem
Zdroj: ČT24

Hraniční přechod Macelj spojuje Slovinsko s Chorvatskem. Zdržení je tady obvyklé kvůli kontrolám dokladů, o tomto víkendu jsou navíc policisté pečliví. Cestu navíc komplikují stavební práce, protože od Ptuje až na hranici se staví nová dálnice a je tam zúžení na jediný jízdní pruh. Odpoledne se tam tvořila až sedmikilometrová fronta a kolona, i když menší, se tam držela i po 18. hodině.

Redaktor ČT Richard Samko, který situaci o víkendu sleduje, doporučil řidičům zvážit alternativní hraniční přechody (viz mapa) - a řada řidičů ho nejspíš vyslyšela.

Podle Samka provádí policie na hranicích s Chorvatskem důkladné kontroly, což provoz zpomaluje. Situace se podle jeho zkušeností komplikovala přes den i na chorvatských mýtných branách, kde turisté platili poplatek v eurech, která neměla obsluha k vrácení. Řidiči by si proto měli směnit kuny k zaplacení, pokud chtějí pokračovat rychleji.

Krizové úseky na dálnicích
Zdroj: ČT24

Po 18. hodině narušila provoz na dálnici A2 poblíž města Trebnje směrem na Chorvatsko dopravní nehoda.

Krizová byla v sobotu situace zejména na hraničních přechodech, provoz tam ale postupně slábnul. Například na přechodu v Jelšane si řidiči po 15. hodiny postáli už jen zhruba 20 minut. Situace se odpoledne uklidnila i na přechodu Sočerga. Nopak k večeru se opět zhoršila situace na přechodu Dragonja, kde řidiči čekali od 30 do 120 minut.

V poledne se provoz zpomalil kvůli dopravní nehodě na dálnici A2 směrem do Rakouska u tunelu Karavanke, tam se ještě večer tvořila fronta dlouhá 3 kilometry. 

Průjezdné jsou i vedlejší objízdné trasy, které využívají čeští řidiči.

Nejčastější trasa do Chorvatska
Zdroj: ČT24

V samotném Chorvatsku pak představují největší komplikaci dálniční mýtné brány, od 14. hodiny hlásil chorvatský automotoklub HAK, že kolony se tvořily prakticky na všech silnicích.

Zvlášť komplikovaná byla přes den situace u mýtné brány Lučko nedaleko Záhřebu na dálnici A1, kde byla i k večeru hlášena až kilometrová kolona ve směru k moři, v opačném směru byla kolona odpoledne až dvojnásobná.

Podle sobotních zpráv z Chorvatska byl na hlavních silnicích silný provoz. Na hraničním přechodu Bajakovo byla i večer několikakilometrová fronta (A3 Bregana-Lipovac), po 17. hodině se začala tvořit menší kolona i na mýtné stanici Goričan.

Komplikace se odpoledne objevily také poblíž tunelu Sveti Rok, kde se štosovala auta v až 25 kilometrů dlouhé koloně, i tam je ale cesta večer průjezdná.

Kvůli požáru na ostrově Čiovo se zcela zavřely cesta mezi městy Arbanija a Žedno.

Dá se očekávat, že třeba cesta z Prahy nebo z Vídně do chorvatského Záhřebu nebo případně na Makarskou se může prodloužit o šest až deset hodin. Záleží na tom, jak situace bude konkrétně vypadat, ale budou to mnohahodinové kolony.
Petr Vomáčka
mluvčí ÚAMK

Situaci na silnicích lze sledovat na webu dopravniinfo.cz, případně i na webu ÚAMK.

Situaci na silnicích v Rakousku lze sledovat například na webu wego.here.com, ve Slovinsku na viaslovenia.com a v Chorvatsku na hak.hr.

Dálnice jsou plné i v Německu nebo Francii

Dálnice ale nebyly ucpané jen ve Slovinsku a Chorvatsku. Auta stála odpoledne i na některých německých cestách. Důvod: začínají prázdniny v nejlidnatějších spolkových zemích. Například v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, které mají dohromady 23 milionů obyvatel. Problémy tak byly odpoledne na německé dálnici A8, která pokračuje na rakouský Salcburk, nebo brennerské A22 v Itálii, a to v okolí Bibione a Benátek.

V Maďarsku byla odpoledne na dvě hodiny uzavřená silnice M7 poblíž Balatonu, a to kvůli vážné nehodě.

Ve Francii se poslední sobotě v červenci přezdívá „velké prázdninové křížení“. Kritická byla situace především na dálnici z Lyonu na jih, kde řidiči strávili až tři hodiny navíc.

Řidiči by měli podle Vomáčky sledovat dopravní komplikace ještě z domu i v průběhu cesty. O kolonách informují některé infotabule na dálnicích nebo navigace. „Pokud vidíte, že se blížíte ke koloně, udělejte si pauzu, navštivte místní pamětihodnost. Počkat hodinu se vyplatí,“ doporučil Vomáčka. Řidičům rovněž doporučuje koupit dálniční známky ještě v Česku nebo krátce za hranicemi, vyhnou se tak zdržením v zahraničí.

Už minulý víkend se řidiči na cestě k moři zdrželi až sedm hodin. Prakticky všechny autokluby proto doporučují: pokud můžete, odložte začátek dovolené až na příští týden. Další kritické dny na evropských dálnicích nastanou za týden.