Poslanci schválili dohodu EU s Kubou a Afghánistánem

Poslanci schválili dohodu mezi Evropskou unií a Kubou o politickém dialogu. K jejím cílům patří také rozšíření hospodářské a rozvojové spolupráce i větší možnosti společného postupu na mezinárodní úrovni. Smlouva by rovněž měla podpořit modernizaci kubánské ekonomiky a společnosti. Poslanci podpořili také dohodu o spolupráci EU s Afghánistánem. Odpoledne je čekají ještě pravidelné interpelace.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nepochybuje o tom, že kubánská strana bude vnímat českou ratifikaci dohody kladně. Může to podle něho zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi.

Posilování vazeb by mělo postupovat podle předkládací zprávy na základě „vzájemného respektu, vzájemnosti, společného zájmu a respektování svrchovanosti stran“. Zpráva zmiňuje například lidská práva a demokracii, boj proti diskriminaci, udržitelný rozvoj i nešíření zbraní hromadného ničení.

Od roku 1996 uplatňovala EU vůči Kubě politiku takzvaného společného postoje. Ten vylučoval veškeré vztahy s Havanou do doby, než země uskuteční reformy v oblastech jako je rozšíření politické účasti a svoboda vyjadřování.

Na dno se vztahy mezi EU a Kubou dostaly v roce 2003, kdy Kuba při zásahu proti disentu uvěznila 75 kritiků vlády. EU v té době omezila návštěvy ostrova na vysoké úrovni, oslabila spolupráci v oblasti kultury a začala zvát na návštěvu evropských ambasád na Kubě disidenty.

Unie se rozhodla obnovit jednání o vzájemných vztazích s Kubou v roce 2014. Dohoda byla podepsána loni v prosinci v Bruselu. Musí ji ratifikovat všechny členské státy a Evropský parlament. Český Senát dohodu projedná na schůzi ve druhé polovině července, ratifikaci pak završí prezidentův podpis.

Dohoda s Afghánistánem má omezit migraci

Sněmovna schválila také posílení spolupráce mezi Evropskou unií a Afghánistánem. Cílem má být mír v Afghánistánu a jeho zapojení do světové ekonomiky. Unie a Afghánistán by také měly bránit nelegálním migračním tokům z jejich území na území druhé strany.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zdůraznil, že nejde o smlouvu o vracení imigrantů. „Tahle dohoda je jakými rámcem a úvodem k tomu, aby readmisní dohoda byla uzavřena. V této chvíli je to maximum možného,“ uvedl. Nynější dohoda by podle něho měla pomoci stabilizovat Afghánistán, což by přispělo k tomu, aby tamní lidé neodcházeli do Evropy.

Na válečný konflikt v Afghánistánu upozornil Leo Luzar (KSČM). Podotkl, že smlouva se uzavírá s vládou, která nemá pod kontrolou celé území, a je otázkou, jak dlouho bude dohoda platit. Zaorálek ale zdůraznil, že je nutné čelit extremistickým hnutím Taliban a Islámský stát, aby Afghánistán neovládly.

Dohoda předpokládá rovněž dialog o prosazování lidských práv a rovnosti žen a mužů a o občanské společnosti. K dalším cílům patří rozvoj obchodu a investic. Smlouva pojednává také o boji proti terorismu a mezinárodnímu zločinu, o nešíření zbraní a o boji proti drogám. Spolupráce se má týkat rovněž boje proti organizované trestné činnosti, praní peněz a proti korupci.

Aby dohoda platila, musí ji stejně jako dohodu s Kubou schválit členské státy EU a Evropský parlament. V Česku pak smlouvu musí schválit ještě Senát a podepsat prezident.