Zdena Mašínová může požádat o dědické řízení na rodinný statek

Zdena Mašínová je blízko k navrácení rodinného statku v Lošanech. Stát se neodvolá proti rozsudku, podle kterého byl až do své smrti v roce 1942 majitelem statku Mašínové otec Josef Mašín. Zdena Mašínová tedy může požádat o dědické řízení.

Pět let se již Zdena Mašínová snaží získat zpět rodinný statek, dosud ale jen obcházela soudy. Po březnovém verdiktu, který jí – tehdy však ještě nepravomocně – otevřel cestu k dědickému řízení, přišla nyní překvapivá zpráva: stát se neodvolá proti rozsudku, podle něhož byl až do své smrti majitelem statku Josef Mašín.

To je důležité proto, že se tím zneplatňuje smlouva, podle které postoupil statek svým dětem Ctiradovi, Josefovi a Zdeně, jimž pak grunt zabavil v 50. letech stát. Podle soudu podepsal Josef Mašín dokument pod nátlakem.

„Státní pozemkový úřad tímto zároveň respektuje přání Zdeny Mašínové, jednak aby odvolání nebylo podáno, jednak aby se věcí nezabývala vláda a v neposlední řadě, aby bylo vyčkáno na výsledky dědického řízení po generálmajorovi Josefu Mašínovi,“ uvedla ústřední ředitelka Státního pozemkového ústavu (SPÚ) Svatava Maradová.

SPÚ počká na výsledky dědického řízení

Státnímu pozemkovému úřadu byl rozsudek doručen minulý týden, soudkyně kolínského okresního soudu Iva Winklerová v zákonné lhůtě požádala o prodloužení termínu na vyhotovení rozsudku.

„Po prostudování tohoto rozsudku ze strany SPÚ je zřejmé, že se týká výlučně smlouvy z roku 1940 a vztahů v rodině Mašínových. Českého státu se toto rozhodnutí netýká, a proto se SPÚ proti tomuto rozhodnutí neodvolá. O samotném vlastnictví statku rozsudkem rozhodnuto nebylo a v této otázce SPÚ jako zástupce státu počká na výsledky dědického řízení po generálmajorovi Josefu Mašínovi,“ prohlásil mluvčí SPÚ Hynek Jordán.

Zdena Mašínová u rodinného statku v Lošanech na Kolínsku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Dcera legionáře, důstojníka prvorepublikové armády a člena zpravodajsko-sabotážní skupiny známé jako Tři králové chce ve zchátralém rodinném statku vytvořit památník svého otce. Takový záměr podpořil v době, kdy se případem zabýval, i Ústavní soud.

Odbojář Josef Mašín byl legendární postavou druhého československého odboje. Působil na ruské frontě, byl členem legií, několikrát byl raněn i vyznamenán. Po návratu z války se staral o rodný statek, poté vstoupil do armády. Po mnichovské dohodě přešel do ilegality. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem vytvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu přezdívanou Tři králové.

Po skupině šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Mašín měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Dopaden byl v roce 1941, v kobce pankrácké věznice pak prožil rok výslechů a mučení, zlomit se ho ale nepodařilo. Mašín byl popraven v červnu 1942 na střelnici v Kobylisích. V roce 2005 byl povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Josef Mašín
Zdroj: ČTK