Trvejte na Schillerové, vzkázali poslanci ANO Babišovi

Politolog Kroupa: Jaké podmínky si při obsazení ministerstva klade ANO, to zatím nevíme (zdroj: ČT24)

Poslanecký klub ANO doporučil vedení hnutí, aby trvalo na náměstkyni Aleně Schillerové jako na kandidátce na post ministryně financí. Podle poslanců by Andrej Babiš neměl navrhovat dalšího kandidáta, jak ho k tomu vyzval premiér Bohuslav Sobotka. Předsednictvo a výbor hnutí budou aktuální politickou situaci řešit v úterý večer. Sám Babiš v úterý prohlásil, že má hnutí další tři kvalitní kandidáty na ministra financí.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zkritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že odmítl návrh Schillerové na ministryni, přestože s ní předtím nejednal mezi čtyřma očima. Vadilo mu také, že premiér nepřijal ani návrh na to, aby vedení ministerstva financí převzal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poslanci ANO jsou podle Faltýnka přesvědčeni, že Sobotka se snaží prodlužovat vládní krizi a drží zemi v nestabilitě. 

Doporučením poslaneckého klubu se večer bude zabývat vedení ANO. Faltýnek však zdůraznil, že vedení hnutí se návrhem poslanců řídit nemusí. Sám také nevyloučil možnou podporu pro hledání třetího kandidáta. „Půjdu na předsednictvo s názorem třikrát a dost. Pokud nebude akceptován (další návrh), měli bychom přistoupit k dalším krokům,“ dodal Faltýnek. 

Sobotka odmítl Alenu Schillerovou v pondělí, podle něj nemá vhodné předpoklady pro výkon funkce ministra a má příliš těsné vazby na Andreje Babiše. Premiér tak očekává nové jméno, a to v nejbližších hodinách a dnech.

Poslanecký klub: ANO by mělo trvat na nominaci Schillerové (zdroj: ČT24)

„Pokud se dohodnu s hnutím ANO, pak postoupím prezidentovi návrh na jmenování nového ministra, tuhle variantu bych upřednostnil. Samozřejmě, pokud by se to jednání protahovalo a nebyli bychom se schopni dohodnout, pak je zde také varianta předložit prezidentovi návrh na pověření někoho z členů vlády, který by měl dočasně na starosti vedení ministerstva financí. Ale není to varianta, kterou bych upřednostňoval,“ prohlásil Sobotka v rozhovoru s ČTK.

Sám Babiš reagoval s tím, že má hnutí i další kvalitní kandidáty na post ministra financí. „Máme další kvalitní kandidáty, ale mám pocit, že pan premiér tuto krizi řešit nechce. Mám pocit, že jsem zástěrka pro spor mezi panem prezidentem a panem premiérem. Pokud tedy pan premiér tvrdí, že platí koaliční smlouva, tak doufám, že nám toho kandidáta schválí. A až se vrátí pan prezident, tak ta vláda bude pokračovat dál, nastoupí sem nový ministr. Kandidáty máme,“ uvedl Babiš.

Bělobrádek: Nahrávky s Babišem by měla prošetřit BIS

Předseda třetí koaliční strany – vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce požádat premiéra Sobotku, aby se nahrávkami, kde figuruje Andrej Babiš, vedle policie zabývala i Bezpečností informační služba (BIS).

Podle něj je třeba prošetřit, zda nejde o útok na podstatu ústavního systému. „BIS by měla být tím orgánem, který hlídá ústavnost, a my potřebujeme prověřit, zda nejenom se stal trestný čin, ale je třeba posoudit a vyšetřit, zda zde nejde skutečně o nějaký útok na podstatu ústavního systému,“ řekl Bělobrádek na brífinku. Na nahrávkách, které jsou podle obou aktérů velmi zkreslené a upravené, se Babiš baví s novinářem deníku MF Dnes Markem Přibilem.

Bělobrádek: Nahrávky by měla prověřit i BIS (zdroj: ČT24)

Předseda lidovců také označil za závažnou skutečnost, že se Finanční správa začala nedaněnými korunovými dluhopisy zabývat až po tlaku ze strany médií a poslanců. „Celou situaci u korunových dluhopisů i u dalších činností Finanční správy by mohly prošetřit i orgány Poslanecké sněmovny, zejména kontrolní výbor.“ Podle Bělobrádka je na zvážení i to, zda by se situací ve Finanční správě a na Generálním finančním ředitelství neměl začít zabývat i Nejvyšší kontrolní úřad.